Ricky Gervais (s.1960), brittiläinen stand up-koomikko, näyttelijä, ohjaaja, tuottaja, juontaja on myös entinen poplaulaja. Hänen moninainen kokemuksensa viihdebisneksen eri puolilta on tehnyt hänestä alansa kokeneen veteraanin, joka kulkee pelotta kaikissa vesissä kuin paksunahkainen hai. Hänen maineensa vain kasvoi  hänen luomansa The Office -sarjan myötä. Vielä enemmän hän sai kuuluisuutta Golden Globe -palkintogaalan juontokeikoilta, sillä hän ei tiettävästi juurikaan pidätellyt itseään.

• • •

Gervais’n Netflixille tekemä After Life  -sarja on kaikkea sitä häpeämättömyyttä, mitä häneltä yleensä odotetaan ja ylikin. The Office ja Extras -sarjojen katsojille tämä ei ole yllätys, mutta itselleni, kun en kumpaakaan sarjaa aikanaan katsonut, hänen rohkeutensa toimii. Olen ymmärtänyt, että The Office -sarjassa Gervaisin hahmo, tiimiesimies David Brent oli sitä yleismaailmallista lajia pomo, jonka omahyväisyys ylitti hänen itsekunnioituksensa. Viimeisimmässä sarjassaan After Life Gervais esittää vastikään leskeytynyttä Tony-nimistä miestä, joka on niin sekaisin surusta, että harkitsee tosissaan itsemurhaakin siinä onnistumatta. Sarjan sisältö on lähinnä Tonyn koomisia yksinpuheluita ympäröivää maailmaa protestoiden. Hän on vain päättänyt, että koska millään ei ole mitään väliä, hän voi sanoa ja tehdä tasan mitä huvittaa. Tony itse pitää sitä supervoimanaan. Sarja kuvaa hyvin sen, miten Tony ei koskaan ”pääse yli” Lisa-vaimonsa (Kerry Godliman) kuolemasta syöpään, vaan oppii joten kuten elämään sen kanssa. Että on ihan ok, vaikka surettaisikin ihan hirveästi. Noin puolituntiset jaksot tekevät After Lifesta rivakkaa katsottavaa. Sarja on muutenkin tyyliltään hauskasti vanhan koulukunnan sitcom-komediaa. Tutuiksi rakentuvat henkilöt nähdään aina uudestaan arkipäiväisissä tilanteissa englantilaisessa pikkukylässä, jonka säälittävän paikallislehden, Tambury Gazetten toimittajana Tony ansaitsee elantonsa ja tapaa muita ihmisiä, mm. lehden päätoimittajana työskentelevän lankonsa, ja työtovereihinsa kuuluvia muita toimituksen jäseniä, Heissä on omanlaisiaan eksentrikkoja, mm. Diane Morganin esittämä horoskooppeihin vakavissaan uskova Kath. Hän aina yrittää ja uskoo uusien miessuhteiden mahdollisuuteen epäonnistuakseen surkeasti.

• • •

Morgan on luonut oman uransa koomikkona ja näyttelijänä. Morganin paras hahmo tähän mennessä on ollut Philomena Cunk, mukadokumentaarisen Cunk On Britain -sarjan herkullisen vähäjärkisenä, tietämättömänä ja itsekeskeisenä juontajana. Kertoo hyvää Gervaisista, että hän tohtii ottaa sarjaansa mukaan Morganin tasoisen esiintyjän. After Lifen keskeinen juttu on olla ujostelematta vihan, surun, menetyksen tunteiden ja riippuvuuksien kanssa. Katsojasta Gervais’n lähestymistapa on saattanut tuntua kyyniseltä, raskaalta ja ehkä ikävältäkin. Minuun vaikutus on päinvastainen. Se, että Gervais’n Tony-hahmo sanoa täräyttää asioita   suoraan voi tietysti tuntua epähienolta, mutta tullessaan yllätyksenä vaikutus on vapauttavan koominen.

• • •

Sarjan juttu ei ole pelkästään siinä, että Tony kulkisi ympäriinsä kertomassa kaikille mitä ääliöitä he ovat – hän kyllä antaa kaikkien huonokäytöksisten tai muilla tavoin tomppeleiden kuulla kunniansa, kuten senkin autoilijan, joka hurauttaa hänen editseen jalankulkijoita varomatta.

• • •

Gervaisille itselleen After Life on tarjonnut mahdollisuuksia paitsi jatkojalostaa omista vanhoista sarjoista ja stand up -esityksistä tuttua hahmoa, myös ottaa mukaan välähdyksittäin myös mykkäelokuvakauden klassikkoesiintyjiä myötäilevää komiikkaa. Suorapuheisuudestaan huolimatta sarja ei koskaan heittäydy sydämettömäksi. Sarjassa mustista mustin huumori ja avarasti ymmärretty inhimillisyys kulkevat rinnatusten. Niiden törmäyttäminen voi tuoda katsojallekin riemukkaan yllätyksellisiä hetkiä.

• • •

   Tonyn elämästä hänen vaimonsa kanssa puhutaan vaimovainajan jo ennen kuolemaansa tallentamissa videoklipeissä, jotka tekevät ymmärrettäväksi Tonyn surun syvyyden. Videoklippien ja takaumien lisäksi Tonyn arkea katkoo oman ja muiden elämän kommentointi jatkuvasti läsnä olevalle hurmaavalle Brandy-saksanpaimenkoiralle. After Life on äkkiväärässä huumorissaan monin tavoin mainiota katsottavaa. Sarja sanoo, että muillakin on vaikeaa ja tärkeintä on, olivat omat mielialat mitä tahansa olla muillekin ihmisille ystävällinen. Myönteistä on, että Gervais ei halunnut tappaa sarjaansa pitkitykseen. Hän teki sitä kolme kautta ja päätti yhden tarinan siihen.

After Life

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ricky Gervais.

Pääosissa: Ricky Gervais, Tony Way, Kerry Godliman, Joe Wlkinson, Diane Morgan, Ashley Jensen, Mandeep Dhillon, Paul Kaye.

Tv-sarja, kolmessa tuotantokaudessa kaikkiaan 18 puolituntista jaksoa.

Suoratoisto: Netflix.