Punaisen planeetan, Marsin suosio populaariviihteen näyttämönä vaihtelee siinä missä lajityyppielokuvien, westernien, mafiadraamojen tai antiikin aikaan sijoittuvien seikkailuiden. Viime vuosikymmenien aikana on nähty hyvin erilaisia Mars-leffoja Tim Burtonin Mars hyökkää! -elokuvan (1996) kaltaisista 1950-luvun scifi-elokuvien pöhköistä parodioista aina vakavampiin draamoihin, kuten Brian De Palman elokuvaan Operaatio Mars (2000) tai Ridley Scottin Yksin Marsissa -leffaan (2015). Näistä Scottin Yksin Marsissa on myönteisyydessään iloisinta katsottavaa.  Marsiin päätyneen Robinson Crusoesta muistuttava tarina korostaa järkiperäiseen tieteelliseen ajatteluun toimintansa perustavan ihmisen selviytymiskykyä.

• • •

Tavalla tai toisella Marsia käyttövoimanaan pitäviä draamoja on ollut helppo käsitellä joko lajityyppinsä edustajina tai vain seikkailuviihteenä. Niinpä ei ole ihme, miten torjuvia amerikkalaisten tv-arvostelijoiden reaktiot olivat, kun he saivat nähtäväkseen amerikkalaisen suoratoistopalvelu Hulun yhdessä brittiläisen Channel Fourin kanssa tuottaman suoratoistosarjan The First.  Väljästi scifi-draamana esiin tuodun sarjan näkyvintä pääosaa esittää Sean Penn veteraaniastronautti Tom Hagertynä, jonka on pitänyt jättäytyä pois ensimmäiseltä miehitetyltä Mars-lennolta. Hän myös treenaa seuraavalle lennolle lähteviä ja saattaa olla lähdössä itsekin.  Suurin osa sarjasta tapahtuu maan pinnalla, eikä siinä ole minkään vertaa viihteellisimmille avaruuseikkailuille tyypillisiä piirteitä. Pinnallisesti katsottuna The First on nyhjäämistä kotona, pienoisdraamoja teknologiahenkisellä työpaikalla ja pitkiä katseita.

• • • 

Brittinäyttelijä Natasha McElhonella on sarjassa rooli  kaupallisen avaruusrakettiyhtiön äärimmäisen uratietoisena johtajana Laz Ingramina. Hän tiivistää sarjan idean yhteen lauseeseen. ” Viisi ihmistä toteuttaa kahdeksan miljardin ihmisen kohtalon.” Lause paljastaa sarjan amerikkalaisuudessaan ylevän sävellajin, ja joillekin katsojille juuri sitä on saattanut olla vaikeata kestää. Nykyään ylevyyttä ei tahdota sietää, eikä ymmärtää, koska sitä pidetään teennäisenä ja – mikä pahempaa – naurettavana. Se johtuu kyynisyydestä, jolla nykyaika tahtoo suhtautua kaikkeen vilpittömyyteen. Jokainen besserwisser pitää vilpittömyyttä huijauksena, jolla peitellään ties mitä pahantahtoisia päämääriä. Yleisimmin esitetty syytös sarjaa kohtaan on, että se ei koskaan ala.  Toisin sanoen siinä ei heti päästäkään avaruuteen ja Marsia valloittamaan.  Itselläni ainakin on malttia odottaa, miten draama kehkeytyy, sillä jos haluaisin sädepyssyseikkailuja, katsoisin jotain muuta.

• • •

The Firstiä muovaa tähtitieteilijä Carl Saganin artikuloima ihmisen ja maailmankaikkeuden aineellisen yhteyden idea, jonka mukaan ihmisen dna:ssa on samaa ainetta kuin taivaankappaleissa. Hän hieman runollisti asiaa toteamalla meidän olevan samaa materiaalia mistä tähdet koostuvat ja siten meidän olevan luotuja loistamaan. Idea ei ollut täysin hänen omansa. Ennen Sagania sen oli lausunut laulaja ja lauluntekijä Joni Mitchell kappaleessaan Woodstock. Siinä hän lauloi kullankirkkaasta tähtisumusta rinnastaen sen ihmisiin. Saganin linjoilla jatkaessa voi todeta ihmisten olevan poikkeuksellisia, koska me olemme tähtisumua, jolla on kyky ajatella tähtiä. The Firstissä on kohtaus, jossa Sean Penn siteeraa Saganin mietteitä The Voyager -avaruusluotaimen ottamasta valokuvasta, jossa Maa-planeetta näkyy haaleana sinisenä pisteenä. The Firstin luoja ja käsikirjoittaja Beau Willimon löi itsensä läpi  House Of Cards- sarjan  luojana.  Siinä missä House Of Cards puolittain ilkkui ja imarteli poliitikkoja heidän sosiopatiaa lähennelleestä turmeltuneisuudestaan, niin The First menee tasan päinvastaiseen suuntaan nostamalla esiin päähenkilöitä, joiden tärkeimpiä ominaisuuksia on heidän unelmiensa vilpittömyys, eikä etuisuuksien hotkiminen itselle. The First -sarjassa voi kuulla ilmeisen tosissaan esitettyjä yksinpuheluita ihmiskunnasta ja sankarillisuudesta. Sitä huolimatta komentaja Tom Hagertyn kerta toisensa jälkeen korostamiin puheisiin siitä, miten hänellä perhe menee aina uran edelle, sopii suhtautua tietyllä epäilyksellä. The Firstin ihmisten kunnianhimo on toista laatua kuin House Of Cardsin. The Firstissä kyse on siitä, miksi ihmiset saattaisivat haluta uhrata kaiken mistä välittävät: perheensä, vakaan arjen tai ylipäätään vaikka henkensä tehdäkseen historiaa sillä tavoin kuin löytöretkeilijät tekevät.

• • •

Näkökulmien vaihdosten vahvat kontrastit leimaavat sarjaa. Sen kerronta vaihtuu salamannopeasti tunnelmaltaan ja skaalautuu kosmisen isosta pieneen, läheiseen ja intiimiin. The Firstin pääpaino on siinä, mitä astronauteille tapahtuu ja miten he ja heidän läheisensä kokevat Marsiin lähdön odottelun. Sarjan ensimmäinen kausi on kaikkein kiinnostunein siitä mitä tapahtuu maan pinnalla. Eli on turha odottaakaan Yksin Marsissa tai Interstellar -elokuvien tapaista kuvastoa. 2030-luvulla tapahtuvan draaman tulevaisuuskuvitelmassa autot ja vaatteet näyttävät likimain samalta kuin nykyäänkin, paitsi että kaikkien autojen käyntiääni on sähköautojen ääni. Lähes kaikki koneet, puhelimet, televisiot ja autot ovat ääniohjattavia.

• • •

Sean Pennin roolihahmo, Tom Hagerty on astronautti, jonka perheongelmat käänsivät korkeuksiin nousseen urakaaren suuntaa. Hagertyllä on Denise-tytär (Anna Jacoby-Heron), narkomaani jota traumatisoivat sekä äitinsä ilmeinen itsemurha että hänen isänsä alituiset ja kauan kestävät poissaolot kotoa.  Hagerty on tehnyt ison valinnan jättäydyttyään kotiin huolehtimaan tyttärestään. Avaruusohjelmaa ja uusia astronautteja hän suostuu konsultoimaan. Penn luo roolityön astronauttina, jonka voi uskoa pärjäävän kuluttavimmissakin olosuhteissa. Roolinsa hän tekee tutun intensiivisesti, kuin tahtoisi vangita yleisön pelkällä läsnäolollaan.

• • •

The First suosii hillittyä ja paikoin arvoituksellista tarinankerrontaa, jota pilkuttavat päähenkilöiden jännitteiset hiljaisuudet ja tarinan selityksittä jätettävät kuvat. Kahdeksanosaisen sarjan ensimmäinen kausi on slow burn -draamaa, joka antaa katsojan lämmetä sarjalle omia aikojaan, eikä paiskaa heti kaikkea silmille. The First oli amerikkalaisyleisölle niin slow burnia, että tuotantoyhtiö Hulu kyllästyi.  Sarjan ainoa toivo jatkua on saada aloituskaudelleen niin paljon yleisöä, etteivät tuottajat voi sitä sivuuttaa.

The First.

Ohjaus muun muassa: Agnieszka Holland, Ariel Kleiman, Denise Gamze Ergüven, Daniel Sackheim.

Rooleissa: Sean Penn, Natasha McElhone, Anna Jacoby-Heron, Annie Parisse, Aiko Hakari, LisaGay Hamilton, Rey Lucas.

Kesto: Ensimmäisellä kaudella 8 noin tunnin mittaista jaksoa.

Suoratoisto: Cmore.