Nykyamerikkalaisista elokuvantekijöistä ohjaaja-käsikirjoittaja  Noah Baumbach on viime vuosina luonut nimensä elokuvantekijänä jonka teoksissa vaivaton henkilökohtaisuus löytää tiensä ihmiskuvauksiin, jotka ovat samalla myös ajankuvauksia. Hän on kirjoittanut näyttelijä Ben Stillerille erinomaisen hyviä roolihahmoja, joiden esittämisessä Stiller on päässyt loistamaan. Useimmiten Stiller on esittänyt Baumbachin elokuvissa omasta elämästään harhautunutta  miestä. Stiller loistaa  vuoden 2010 Greenberg-elokuvassa esittäessään  New Yorkissa vuosia elänyttä miestä joka palaa kotikaupunkiinsa Los Angelesiin, eikä tiedä missä ja miten hänen pitäisi olla.

• • •

Uransa alkupään elokuvan Kicking and Screaming (1995) Baumbach teki pian valmistuttuaan  Vassar Collegesta, ja niinpä leffa kertookin eliittiyliopistosta vasta valmistuneista parikymppisistä joilla on vaikeuksia sopeutua maailmaan joka ei ihan heti kaadakaan unelmatöitä ja -elämää heidän syliinsä.Varhainen Highball-komedia (1997) lienee eniten kompletistien makuun. Se on tiettävästi kuudessa päivässä kuvattu vilkasliikkeinen juttu kaveruksista maleksimassa bileissä ja toistensa luona. Kovat valot, terävät varjot ja heiluvat kulissit paljastavat sen pikkurahoilla tehdyksi independent-leffaksi.

• • •

Highballiin on haalittu kattava listaus X-sukupolven  näyttelijöitä Eric Stolzista Ally Sheedyyn.  Elokuvahistorioitsija ja -ohjaaja Peter Bogdanovich käväisee esittämässä Hitchcock- ja W.C. Fields -imitaatioita. Leffan äkkiväärä huumori on tismalleen sitä, missä Baumbach kehittyi omaääniseksi tekijäksi kirjoittaessaan osuuksia kaverinsa Wes Andersonin elokuviin, mm. Life Aquatiq With Steve Zissou (2004) ja Fantastic Mr. Fox (2009). Baumbachia ja Andersonia yhdistää näkemys perheen toimimattomuudesta, sen voi nähdä katsellessaan rinnatusten Andersonin Royal Tenenbaums (2001)- ja Baumbachin The Squid and the Whale (2005)-elokuvia. Kuvauksia hajoavista perheistä yhdistää temaattisen yhteneväisyyden lisäksi tietty absurdin huumorin taju. Baumbachille ja Andersonille on yhteistä mielipahan ja ovelan huumorin yhdistäminen.

• • •

Baumbachin tyyppihahmoja ovat taiteilijaelämää elävät, keskiluokkaiset ihmiset, joita voi tilannekohtaisesti pitää yhtä hyvin sympaattisina tai ällöttävinä. Baumbach luo ihmistyyppejä, jotka tuntuvat usein siltä, että ne olisi aivan kuin poimittu säälimättömän päiväkirjan sivuilta. – Mutta kenen päiväkirjan, ohjaaja-kirjoittaja Baumbachin itsensä, vai hänen elokuviensa näyttelijöiden, joita ohjaaja on monesti luonnehtinut työtoveruuden lisäksi henkilökohtaisiksi ystävikseen. Baumbachin työtapaan tiettävästi kuuluu työstää käsikirjoituksiaan näyttelijöiden kanssa yhdessä niin, että näyttelijät voivat tuoda henkilökohtaisia tuntemuksiaan ja kokemuksiaan mukaan syntyvään elokuvakäsikirjoitukseen. Se on yksi tapa pitää elokuvat elävinä ja tuoreina teoksina.

• • •

Kaupunkilaisten, keskiluokkaisten ihmisten hupsusta ja teeskentelevästäkin käyttäytymisestä kertoville komedioille ei ole parempaa nimitystä kuin tapakomedia. While We’re Young (2014) on tapakomedia sukupolvieroista ja niiden synnyttämistä tunteista. Ben Stillerin ja Naomi Wattsin esittämä keski-ikäinen pariskunta Josh ja Cornelia tulevat tutustuneeksi itseään nuorempiin ihmisiin ja heidän maailmansa järkkyy. He innostuvat tavattomasti Adam Driverin ja Amanda Seyfriedin esittämistä uusista nuorista ystävistään, sillä he tuntevat saavansa nuorten mukana uutta iloa ja energiaa. He antavat hipstereiden viedä heidät street beach partyihin, kirppareille, kahviloihin ja ayahuasca-seremoniaan. He ihastelevat, miten vilpittömän tuntuisesti nuoriso käyttää vinyylilevyjä, VHS-kasetteja ja sähkökirjoituskoneita, eikä tahdo googlata tietoja, joita ei tiedä tai muista: “Olisi hienompaa vain tietää.”

• • •

Ensimmäisen tuntinsa ajan While We’re Young vie katsojaa mukanaan kuin karkki sokeriaddiktia. Juuri kun tuntuu siltä, ettei nuorenparin ja nelikymppisten uusi ystävyys voi olla ihan niin vilpitöntä miltä näyttää, alkaa elokuvankin tahti yskiä. Leffaa repii eri suuntiin kaksi maailman- ja elämänkokemusta; Ikääntyviä karvastaa täyttymättömien unelmien pettymys ja pelko muuttumisesta unohdetuksi mitättömyydeksi, mutta nuorisoa moottoroi halu nousta sosiaalisessa hierarkiassa ja kokemusten nälkä.Baumbach on hyvin pitkälle osa kuvaamiensa ihmisten elinpiiriä.  While We’re Young -elokuvassa Baumbachia on inspiroinut kirjailija Henrik Ibsenin myöhäiskauden näytelmä Rakentaja Solness, joka kertoi kunnioitetun, ikääntyneen rakennusmestarin sortumisesta.

  • • •

Elokuvaa on verrattu Woody Allenin tapaan tehdä komediaa New Yorkin keski- ja yläluokasta. Oikeampi vertailukohta olisivat ranskalaisen Eric Rohmerin moraliteetit. Mutta Baumbachilta puuttuu Allenin ytimekäs muototaju ja Rohmerin hienovaraisuus, joten Baumbach tekee nykyhetkeen sopivaa kevyttä komediaa. Baumbachin elokuvissa voi nähdä jälkiä amerikkalaisen kirjallisuuden kaanoniin kuuluvasta Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolema -näytelmästä, nimenomaan sen syvätasosta, siitä miten itsepetos joutuu vastaamaan huutoonsa. Baumbach kirjoitti näyttelijä Greta Gerwigin kanssa herttaisen elokuvan Frances Ha (2012), jonka myös ohjasi. Elokuvan kuvaa nuorten 25-30 -vuotiaiden opiskelijoiden tai valmistuneiden seurapiiriä, jossa päähenkilö Frances Ha (Greta Gerwig) ja hänen paras ystävänsä ja kämppäkaverinsa Sophie (Mickey Sumner) liikuskelevat.

• • •

Jos elokuvassa on jokin juoni, niin se on Francesin ainainen kodittomuus. Frances tahtoisi olla tanssija, mutta päätyykin aina muihin töihin. Isokoipisen ja kömpelön Francesin tanssiunelmat kestävät, vaikka elämä rutistaa ne säännöllisesti kasaan kuin käärepaperin. Baumbach tunnustaa elokuvallaan rakkautensa mustavalkoisille kuville, Ranskan uuden aallon elokuville, New Yorkille ja Greta Gerwigille. Vaikka Baumbach osaa olla ilkeä elokuviensa henkilöitä kohtaan, niin toisinaan hän löytää pisteliäisyyteensä sallivuutta, joka ymmärtää, että ihmiset voivat olla sietämättömän itsekeskeisiä ihan iästä riippumatta. Se nähtiin myös Dustin Hoffmanin esittämässä kuvanveistäjäpatriarkassa Baumbachin vuoden 2017 elokuvassa Meyerowitzin perheen tarinat (Uudistettu painos). Sekin on elokuva hajonneesta ja hajautuvasta perheestä, jonka joillakin jäsenillä voi olla mahdollisuuksia yhteisyyden tunteisiin.

• • •

The Squid and the Whale -elokuvassa (2005) oli aiheena kaikin puolin sivistyneen perheen hajoaminen raastavaan avioeroon. Perheenpäätä esittäneen Jeff Danielsin käyttöön oli annettu yhdeksi rooliasusteeksi Baumbachin oman isän takki. Muutama kuukausi sitten elokuvateattereihin tullut Baumbachin Marriage Story (2019) oli sekin avioerodraama. Siinä oli helppo nähdä aineksina mahdollisesti käytetyn tekijänsä eroa losangelesilaisesta näyttelijästä Jennifer Jason Leigh’stä. Baumbach on haastatteluissaan kiistänyt elokuviensa omaelämäkerrallisuuden ja on tähdentänyt sen eroa henkilökohtaisuuteen sekä siihen, että käyttää aineksia kokemuksista ja tuntemuksista, jotka voivat olla tuttuja monille muillekin ihmisille kuin vain hänelle yksin. Hän on sanonutkin The New York Timesin haastattelussa marraskuussa 2019, ettei ”osaisi kirjoittaa omaelämäkerrallista elokuvaa vaikka yrittäisikin.”

• • •

Marriage Storyn kirjoittamista varten Baumbach puhui paljon ystäviensä ja heidän ystäviensä kanssa ja juristien, terapeuttien sekä tietenkin pääosanesittäjien Adam Driverin, Scarlett Johanssonin ja Marriage Storyssä Johanssonin esittämän Nicole-vaimon juristia esittäneen Laura Dernin kanssa kokemuksista eroista ihmissuhteista ja niiden vaikutuksesta omaan työhön. Baumbachin CV:n hilpeimpiin osiin kuuluu eräs animaatioelokuva. Hän on toiminut myös käsikirjoitustohtorina; Hän tiettävästi paranteli 2012 ilmestynyttä kolmatta osaa Madagascar-animaatioelokuvien sarjasta. Voikin epäillä hänen tuoneen liki hengettömäksi viimeisteltyyn viihdetuotteeseen anarkistista ja surrealistista vauhtia. Tai sitten hän vain halusi parannella kaverinsa Ben Stillerin ääninäyttelemän leijonan osuutta leffassa.

Noah Baumbachin elokuvia:

Kicking and Screaming (Netflix)

Highball (Amazon Prime, Youtube, Google Play)

Frances Ha (Amazon Prime)

While We’re Young (Ruutu+, Flix Fling)

The Squid and the Whale (Netflix, Amazon Prime

Marriage Story (Netflix)

The Meyerowitz Stories (New and Selected), Netflix.