Marriage Story on useammallakin tapaa vanhanaikainen elokuva:  Se on aikuisille tehty melodraama pääosissaan maailmankuulut elokuvatähdet, se on tehty ohjaajansa tapaisille sivistyneille kulturelleille ihmisille ja  – se on kuvattu 35 mm filmille. Tällaisia elokuvia nähtiin siihen maailmanaikaan, kun vielä isotkin elokuvayhtiöt olivat kiinnostuneita muistakin yleisöistä kuin uusimpien supersankari-leffojen perässä juoksevasta nuorisosta. Elokuvateollisuus uskoi useiden yleisöryhmien palvelemisen kannattavan, toisin kuin nyt, kun bisneksen logiikkaa kuvaa parhaiten amerikkalaisen vaateteollisuuden massamarkkinoiden tuoteselosteiden termi One Size Fits All.

• • •

 Amerikkalaisen nykyelokuvan,  sen aikuisille tehdyn vakavasti otettavan draaman johtavaksi tekijäksi noussut ohjaaja Noah Baumbach on profiloitunut ironisten, moninäkökulmaisten komedioiden  tekijänä. Hänelle on tyypillistä  liudentaa lajityypin rajoja siten, että hänen draamansa ovatkin usein samanaikaisesti sekä komedioita että moraliteetteja. Ben Stillerin, Naomi Wattsin ja Adam Driverinpääosasuoritusten varassa parhaat kierroksensa kerännyt sukupolvidraama While We Were Young (2014) kertoi keski-ikäisen pariskunnan vaikeuksista päästää irti nuoruudesta samalla kun he tutustuivat itseään nuorempaan ja naivimpaan hipsteripariskuntaan. Frances Ha (2012) oli kuvaus  valmistumisen jälkeen elämäänsä haahuiluun käyttävästä nuoresta naisesta. Elokuva oli myös ohjaajansa rakkaudentunnustus nykyiselle vaimolleen näyttelijä Greta Gerwigille joka esitti Frances Han pääosaa.

• • •

25 vuodessa 10 elokuvaa tehneen Baumbachin tähänastisista elokuvista Marriage Story on viritykseltään vakavin, onhan aiheena parisuhteen rapautuminen. Elokuvan ytimessä ovat avioeroprosessin vaiheet ja ne arkielämän pikku yksityiskohdat, joissa  kahden ihmisen, teatteriohjaaja Charlien (Adam Driver) ja näyttelijä Nicolen (Scarlet Johansson) vähittäinen vieraantuminen toisistaan tapahtuu. Vaikka elokuvaa seuraakin melkein kuin poliisisarjan jaksoa jossa jäljitetään murhaajaa, niin Baumbach sopivin kohdin päästääkin ironisen huumorintajunsa valloilleen. Elokuva  kuvaa keskiluokkaisen sivistyneitä, periaatteessa hyväkäytöksisiä ihmisiä jotka haluaisivat pitää itseään parempina kuin muut; He uskottelevat itselleen ja ystävilleen etteivät ainakaan sortuisi alhaisiin temppuihin raatelemaan toisiaan kuoliaiksi.

• • •

Eron yhtenä käyttövoimana on  Nicolen harmistus siitä, että kodin, perheen ja miehensä teatteriryhmässä työskentelyn takia hän tuntee uhranneensa hyvälle alulle päässeen elokuvanäyttelijän uran. Charlie puolestaan on niin uppoutunut johtamansa teatteriryhmän  kanssa työskentelyyn että häneltä kestää epätodellisen kauan ylipäätään älytä mitä hänelle on tapahtumassa. Elokuvan hienoimmat hetket ovat niitä tuokioita, joina ihmiset tajuavat elävänsä muutoksen keskellä tietämättä mitä se tarkoittaa. Elokuvan kuvaamassa erossa keskeistä on prosessi jonka osalliset tuntevat olevansa itseään isompien voimien heiteltävänä. Juristien valta ja halu vääntää avioero rumien otteiden spektaakkeliksi naurattaisi ellei se olisi  niin hirveää seurattavaa. Marriage Storyssa nähtävä Laura Dernin esittämä juristi suhtautuu avioerotapauksiin kuin burmalaisnyrkkeilyyn, missä kyynärpää- ja polvi-iskut sekä pääpuskut ovat sallittuja. Pääosia esittäviltä Driverilta ja Johanssonilta elokuva edellyttää uskomattoman paljon; Heidän on on oltava söpöjä, petomaisia, hupsuja ja kaunaisia – usein yhdessä ja samassa kohtauksessa. Niin se heiltä vain onnistuu. Driverilla ja Johanssonilla on elokuvassa ainakin yksi sellainen kohtaus, joka käy niin syvälle katsojan tunteisiin että itseäänkin on muistutettava siitä että on seuraamassa vain elokuvaa. Marriage Story on hyvä ja intensiivinen elokuva, jota ei ehkä halua nähdä uudestaan – ainakaan ihan heti.

Marriage Story.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Noah Baumbach.

Pääosissa: Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern ja Julie Hagerty.

Ikäraja: 7.

Kesto: 2 h 16 min.

Ensi-ilta 29.11.2019 muutamissa  Finnkinoon kuulumattomissa elokuvateatterissa, kuten Helsingissä Kino Engelissä, Rivierassa ja Orionissa. Tampereella elokuvateatteri Niagarassa.