Tässä elokuvassa käytetään kahta kieltä, venäjää ja englantia sekä kahta valuuttaa, rahaa ja seksiä. Tarinahan on ikivanha jopa Hollywood-fantasioiden standardeilla, sillä kyseessä on juttu erilaisista maailmoista tulevista ihmisistä, jotka elävät kuin rakastuneina toisiinsa, törmäävät esteisiin ja päätyvät elämään seurausten kanssa. Newyorkilaisen stripparin ja venäläisoligarkin holtittoman pojan suhteen ei olisi ehkä pitänyt alkaakaan, mutta sitten ei olisi Anora-elokuvaakaan.
• • •
Amerikkalaisohjaaja Sean Baker tiettävästi pitää Anoraa”tuhkimotarinana.” Seksifarssia tai screwball-komediaa tästä ei tee mikään muu kuin joidenkin elokuvakriitikoiden arvostelukyvyttömyys, koska muutamat komedialliset osuudet eivät tee koko elokuvasta komediaa. Päähenkilö, Mikey Madisonin esittämä Anora, joka itsepintaisesti haluaa tulla kutsutuksi nimellä Ani, työskentelee strippiklubilla, missä hän esiintyy roimasti maksaville asiakkaille, kunnes tulee se kerta, kun rikas venäläispoika Vanja, nimeltään Ivan Saharov (Mark Eydelshteyn) saa venäjäntaitoisen pyllynpyörittäjän pöytäänsä. Kömpelösti kahta kieltä puhuvien nuorten välille syntyy ihasteleva yhteys. Naiivi ja tuhlailevan antelias Ivan tuntuu Anista niin erilaiselta kuin asiakkaat, joita hän on siihen mennessä tavannut.
• • •
Seuraa suuri hullaantuminen: Ivan uskoo rakastuvansa ja Ani näkee helpon tilipäivän ja tulee temmatuksi rikkaan perheensä rahoilla elävän vielä aikuistumattoman pojan maailmaan. Brooklynissä linnamaisessa talossa ylellisyyden keskellä asuvaa Ivania kiinnostaa oman seksuaalisen tyydytyksensä lisäksi vain pleikkarit ja ylenpalttisen huumeidenkäytön rytmittämä bailaaminen. Ivan innostuu niin, että palkkaa Anin seksiseuralaisekseen viikoksi ja siinä huumassa kaksikko lähtee Las Vegasiin päätyäkseen siellä naimisiin. Paluusta New Yorkiin seuraa oma pienoisnäytelmänsä: Ivanin vanhempien asiainhoitaja, armenialaispappi Toros (Karren Karagulian) saapuu suorittamaan avioliiton mitätöittämisen.
• • •
Kun Toros ja hänen apureikseen mukaan ottamat toheloivat puolipäivägorillat Garnick (Vavche Tovmasyan) ja Igor (Juri Borisov) tunkeutuvat Ivanin ja Anin lemmenpesään Brooklynissä syntyy slapstick-henkistä voimankäyttöä ja huutoa ja mekastusta. Anin ja Ivanin suhde on alkanut siitä, että Ani on saanut maksavan asiakkaansa Ivanin uskomaan, että hän, asiakas on se, jolla on suhteessa valta, vaikka asia onkin päinvastoin. Rahaa ja rikkauksia on kenties muilla ihmisillä, mutta Anilla on valtaa, koska hänellä ei ole mitään menetettävää, joten hän on valmis kirjaimellisesti huutamaan itsensä vapaaksi raakimuksista.
• • •
Anora on kertomus siitä, miten päähenkilöt päätyvät tilanteeseen, josta eivät enää voi ostaa tietään ulos. Anoran oikullisesti muljahteleva tarina saa yhtä mittaa arvailemaan minne jutun juoni voisi kääntyä. Ennemmin kuin pelkkää oikullisuutta se on naturalismia. Elokuvan kohtaukset kasvavat luonnollisen tuntuisesti toisistaan synnyttäen vaikutelman tarkkaan mietityistä ihmiskuvista. Elokuvan näyttelijät ovat enimmäkseen erinomaisia. Kakaramaista Ivania esittävällä Mark Eydelshteynilla on takanaan toistakymmentä roolia Venäjällä tehdyissä elokuvissa.
• • •
Anin esittäjän Mikey Madisonin muistettavin rooli ennen Anoraa oli Quentin Tarantinon Once Upon A Timen In Hollywood -elokuvassa Susan ”Sadie” Atkinsina, yhtenä Manson-kultin sekopäisimpänä tappajana. Anorassa toista gorilla-apuria esittänyt Juri Borisov on hyvä, mikä ei ollut yllätys, sillä näimmehän hänet jo Juho Kuosmasen Hytti nro 6:ssa. Yllätys on ehkä se, miten samantyyppistä jurottajaa hän esitti nyt Anorassa kuin Kuosmasen elokuvassakin. Toinen entuudestaan tuttu näyttelijäkasvo oli hulttio-Vanjan isää näytellyt Aleksei Serebrjakov, joka esitti pääosaa kymmenen vuoden takaisessa Andrei Zvyagintsevin Leviathan-elokuvassa.
• • •
Anoran katsomisen jälkeen en voinut oikein ymmärtää niitä hengästyneitä viiden tähden ylistyksiä, joita elokuva on saanut osakseen niin maailmalla kuin Suomessakin. “2020-luvun kenties hulvattomin screwball-komedia,” kirjoitti Pekka Torvinen Helsingin Sanomissa. Hulvaton eli hurjan hauska se ei ollut, vaan monin paikoin mietteliäs muotokuva seksityöläisen apeasta elämästä. Anora ei varsinkaan ole screwball-komedia. Screwballiin olennaisesti kuuluvat älykkyyttä vaativat nokkelat heitot oli Anorassa korvattu kiroilulla, kun ei muuta ollut osattu. Käteen jäi vain mietteitä aikuiseksi kasvamisen kivuliaisuudesta.
Anora
Ohjaus ja käsikirjoitus: Sean Baker.
Kuvaus: Drew Daniels.
Pääosissa: Mikey Madison, Mark Eydelshteyn, Karren Karagulian.
Kesto: 2 h 19 min.
Ikäraja: 16.
Ensi-ilta: 1.11.2024