Voi olla vaikeaa muistaa, miten repivä Pohjois-Irlannin tilanne oli pitkin 1970-lukua; Jatkuvat ampumavälikohtausten, pommi-iskujen ja salamurhien aallot olivat uutisten vakioaineistoa, koska vuosia jatkunut katolisten ja protestanttien kamppailu siitä, liitetäänkö Pohjois-Irlanti osaksi Irlannin tasavaltaa vai pidetäänkö se kiinteässä yhteydessä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, ei pitkään aikaan osoittanut laantumisen merkkejä ennen kuin 1990-luvulla. Levottomuuksissa kuoli tuhansia ja haavoittui kymmeniätuhansia ihmisiä. The Journey esittää totena tarinan siitä, miten Pohjois-Irlannin rauhanprosessi pääsi vauhtiin 2006, kun osapuolten kaksi nokkamiestä tuupattiin samaan autoon pitkälle matkalle kohti lentokenttää. Kovan linjan protestanttipastori Ian Paisley (Timothy Spall) ei ollut koskaan puhunut sanaakaan vastapuolen edustajan, IRA-johtajasta poliitikoksi edenneen Martin McGuinnessin (Colm Meaney) kanssa.

  • • •

Elokuvan asetelma on yksinkertaisin mahdollinen: Katsotaan tasoittavatko vastakohdat toisensa. Tarinassa on enemmänkin kierteitä kuin ensivilkaisulla näyttää. Paisleyllä on kova kiire ehtiä ajoissa kotiin juhlimaan kultahääpäiväänsä, eikä tuuman vertaa halua minkäänlaisiin myönnytyksiin. McGuinness luottaa hyvänahkaisen jutustelunsa liennyttävään voimaan. Asetelma ei ole täysin puhdas, sillä britti-imperiumin entistä alusmaata rauhoittamaan pyrkivä Iso-Britannian silloinen pääministeri Tony Blair (Toby Stephens valjuna näköis-Blairinä). Hän valvoo koko pitkää matkaa etäältä, koska autoon kätketyt mikrofonit ja kamerat pitävät pääministerin tilanteen tasalla.

  • • •

Shown varsinaisena kapellimestarina esiintyy tiedustelupalvelun johtaja Harry Patterson (John Hurt), joka etäohjaa auton rattiin kuljettajaksi istutettua tiedustelupalvelun agenttia. Paras syy katsoa elokuva ovat pääosanäyttelijät Spall ja Meaney, koska he pitävät koko jutun elossa silloinkin, kun ylenpalttisessa opettavaisuudessaan lievän tökerö elokuva jo haukotuttaa.

The Journey

Ohjaus: Nick Hamm

Käsikirjoitus: Colin Bateman

Pääosissa: Timothy Spall, Colm Meaney ja John Hurt.

Ikäraja: 7.

Kesto: 1 h 35 min.