Mitä voi tehdä jämpti järkinainen, kätilönä Pariisissa työskentelevä Claire Breton (Catherine Frot), kun hänen isänsä entinen  tyttöystävä Béatrice Sobolevski (Catherine Deneuve) pyytää 30 vuoden jälkeen tapaamista: Pitää päänsä kylmänä ja käydä katsomassa mikä on eukolla hätänä.

Paljonkin on hätänä, sillä ikä on saanut ikuista bailaajaa kiinni ja antanut aivokasvaimen ja velkoja sekä jättänyt halun saada selville mitä hänen entiselle rakastajalleen kuuluu. Claire joka muistaa liiankin hyvin, miten Béatrice häippäisi tiehensä ja jätti hänen isänsä paitsi sydänsurujen valtaan, myös pennittömäksi. Käy ilmi, että Ranskan laatuviinien kulutuksesta merkittävältä osin vastaava Béatrice syö sellaisia määriä pihvilihaa, millä pitäisi yllä keskikokoista eläintarhaa, eikä hän muutenkaan tunnu piittaavan jäljellä olevan elämänsä terveydestä, sillä hän viihtyy palohälyttimiä uhmaavan sankassa tupakansavussa. Elantonsakin hän tienaa vierailemalla ikääntyneiden kovien jätkien laittomissa peliluolissa.

Béatricella ja Clairella ei luulisi olevan puhuttavaa, koska Clairea ei ainakaan ensi alkuun kiinnosta ryhtyä kuolemansairaan, egoltaan palatsinkokoisen Béatricen omaishoitajaksi. Claire, jolle viinintippakin on kauhistus ja jonka mieliruokaa ovat vihannekset omalta puutarhapalstalta viihtyisi omassa askeettisuudessaan ihan itsekseenkin, mutta Béatrice tahtoo menoa ja meininkiä, ja ennen kaikkea yleisöä, koska hän elää saadessaan loistaa.

Elokuvan pääosanäyttelijät ovat tismalleen oikein valittuja, sillä he ovat sekä näyttelijöinä että tähtikuvaltaan roolihahmojensa kaltaisia vastakohtia. Catherine Frot, joka on Ranskassa tullut tunnetuksi vakavuuden ja koomisuuden loistokkaasti yhdistävänä komediennena, sopii erinomaisen hyvin rooliinsa vuosikymmenien kokemuksen ammattitaitoiseksi koulimana Claire-kätilönä, joka kerrassaan rakastaa työtään Pariisin liepeillä sijaitsevassa pienessä synnytyssairaalassa.  Esimiestensä aikeet lakkauttaa sairaala ja siirtää sen työntekijät teknologiavetoiseen jättilaitokseen Claire kuittaa kuivasti, että häntähän ei siinä vauvatehtaassa nähdä.

• • •

Ranskan yhtenä kansalliskonina pidetty Catherine Deneuve erikoistui eräässä uransa vaiheessa vauraiden, tyylikkäiden porvarisrouvien esittämiseen, mistä hän on pyrkinyt irtautumaan riehakkailla komediarooleilla, joita tarjosivat François Ozonin 8 naista (2002) ja Potiche – aivovaimo (2010). Deneuve, joka tunnetaan tähtikuvansa piinallisen tarkasta varjelemisesta antaa itsensä näyttäytyä elokuvassa homssuisempana kuin koskaan. Rakkaudella Beatrice antaa Deneuvelle ilmaisurekisterin erilaisia mahdollisuuksia traagisesta vulgaariin, sillä hän antaa ymmärtää roolihahmossaan olevan nuoruuden rilluttelun tielle eksynyttä porvarisrouvaa, jolle vanhuus on tullut aivan liian äkkiä. Hänen nuoret iloiset pääasiassa miespuoliset ystävänsä ehtivät kuolla ennen häntä.  Nämä vastakohtaiset naiset pakottavat toisensa katsomaan peiliin ja kenties ymmärtämään toistensa elämää. Ohjaaja-käsikirjoittaja Martin Provost, jolta on meillä nähty aiemmin Simone de Beauvoirista ja vähän tunnetusta kirjallisesta lahjakkuudesta, Violet Leducista kertonut Violette (2013). Provost möyhii Rakkaudella Beatricessa tilannetta, jossa tyypillinen äiti-tytär -suhteen dynamiikka ottaa vallan, vaikka osapuolet eivät verisukulaisia olisikaan.  Elokuvan Beatrice on menneisyydessä suhtautunut ilmeisen äidillisesti oman biologisen äitinsä kanssa kitkaista suhdetta eläneeseen Claireen. Elokuvan nykyisyydessä Claire on se, joka joutuu ottamaan äidin roolin suhteessa terveyttään vastuuttomasti turmelevaan Beatriceen. Äitiyden tematiikka jatkuu Clairen pojan tyttöystävän raskaudessa ja Clairen itsensä isoäidiksi tulossa.

Elokuvan molempia pääosanäyttelijöitä yhdistää tietty eleettömyys. Frot pitää kätilöhahmonsa realistina, joka sen kummemmin metelöimättä ymmärtää, että elämän hyvistä asioista pitää osata nauttia ajoissa. Deneuven Béatrice on koko elämänsä tehnyt suuria entréeita, tehnyt läsnäolonsa huomattavaksi, mutta viimeisen poistumisensa hän tekee niin eleettömän tyylikkäästi että se kyllä muistetaan.

 

Rakkaudella Beatrice (Sage Femme).

Ohjaus ja käsikirjoitus. Martin Provost.

Pääosissa: Catherine Frot, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet, Quentin Dolmaire.

Kesto: 1 h 58 minuuttia.