Thessaloniki, noin 300 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Kreikassa isännöi kahdesti vuodessa Balkanin suurimpiin kuuluvia elokuvafestivaaleja. Ennen ajanlaskun alkua perustettuun kaupunkiin ovat jättäneet jälkensä niin antiikin kreikkalaiset, roomalaiset kuin ottomaanitkin.  Ottomaanivaltakunnan suurin vallankumouksellinen Kemal Atatürk syntyi Thessalonikissa. Monille  länsieurooppalaisille kaupunki on toiminut porttina orienttiin. On tiettävästi kerrottu, että  eksotiikkaan mieltyneen ranskalaiskirjailija Pierre Lotin Aasian tytär -romaanin päähenkilö, Istanbulissa oleskellut haaremiprinsessa Aziayadé olisikin ollut alun perin Thessalonikista. Ottomaaniajan vaikutteet näkyvät jossain määrin Thessalonikin rakennuskannassa ja joidenkin ravintoloiden perinteisissä sormenpituisissa ja -muotoisissa lammaslihapullissa sekä jalkapohjankuvilla varustetuissa vesikloseteissa.

• • •

Marraskuussa Thessalonikin elokuvafestivaali keskittyy pitkään näytelmäelokuvaan, kreikkalaisiin ja  kiinnostavimpiin, mitä maailman tärkeimmiltä elokuvajuhlilta ohjelmistoon on valittu. Keväisin, huhtikuussa samat järjestäjät polkaisevat pystyyn dokumenttielokuvafestivaalin, jolla ovat erikoisasemassa pitkät dokumenttielokuvat.

Thessaloniki on levittäytynyt esikaupunkeineen jo miljoonan asukkaan kaupungiksi, jonka ilmapiiriä hedelmöittävät kymmenientuhansien yliopisto-opiskelijoiden vilkastuttama kulttuurielämä sekä vanhat perinteet vasemmistolaisen työväenliikkeen yhtenä syntysijana Kreikassa. Monet vuodet festivaali osui samoille viikoille, jolloin ympäri Kreikkaa järjestettiin marraskuun 17. päivän mielenosoituksia, joilla muistetaan Ateenassa marraskuussa 1973 Kreikan sotilasjunttaa vastaan mieltään osoittaneita surmansa saaneita opiskelijoita.

• • •

 

Festivaali on monien muiden tekijöidensä ensimmäisiin tai toisiin elokuviin keskittyvien elokuvajuhlien tavoin ohjelmistoprofiililtaan rohkeasti riskejä ottava, tai sillä tavoin vielä kokemattomien nuorten tekijöiden  tapahtuma, että siellä on mahdollista saada ensikosketuksia seuraavina vuosina  elokuvataiteen suurnimiksi nousevien mestareiden alkutaipaleen töihin.

Thessalonikin elokuvafestivaali on useimpien festivaalien tavoin paisunut ohjelmistoltaan häkellyttävän mittavaksi.  Festivaali esitti tänä vuonna kymmenessä päivässä 172 pitkää elokuvaa.  Vertailun vuoksi sanottakoon että Berliinin elokuvajuhlien ohjelmistossa on noin 400 elokuvaa ja että Rakkautta & anarkiaa -festivaali näytti  tänä vuonna 182 elokuvaa.

Tapahtuman 750 000 euron budjetista noin puolet tulee EU:n alaiselta alueellisen kehityksen rahastolta, osa MEDIA-ohjelmalta, loput sponsorisopimuksista ja lipputuotoista.

Tämä blogi julkaisee jutut festivaalin kiinnostavimmista elokuvista, tosin jälkikäteen. Festivaali pidettiin jo 3.-13.11. 2016.