Likimain kaikissa suomalaisessa mediassa ilmestyneissä HBO:n minisarja Mare of Easttownista kertovissa jutuissa on keskitytty ihastelemaan sarjan pääosanäyttelijä Kate Winsletiä, hänen luontevuuttaan esiintyä omana keski-ikäisenä meikittömänä au naturel -itsenään. Se kertoo siitä, että juttujen pääasialliset lähteet ovat amerikkalaisessa mediassa, missä Winslet-ihastelu on keskittynyt ulkonäön äänekkäästi esiintuodun ja tietoisesti luodun ja markkinoidun luonnollisuuden lisäksi näyttelijän taidokkuuteen Pennsylvanian osavaltion alueellisten murteiden puhumisessa. Amerikkalaisille on aina niin iso juttu, että kansanvälisesti tunnettu tähti ei peittele ikäänsä, kuten sekin, että kukaan ulkomaalainen kykenee hallitsemaan heidän peräkylissään puhuttuja murteita. Itse sarjan sisällöstä puhuminen on jäänyt vähemmälle niin Amerikassa kuin meilläkin.

• • •

Tunnustan, että olen lukenut ne Winslet-jutut ja haastattelut, joihin suomalainen mediakin juttunsa pohjaa. Niitä enemmän käytän aineistona sarjaa katsoessa tekemiäni muistiinpanoja ja omia havaintojani. Tässä jutussa ei spoilereita piilotella. Kenenkään, joka ei ole koko minisarjaa vielä katsonut, ei kannata tätä juttua lukea, jos tahtoo säilyttää itsellään yllätysten mahdollisuuden. Kukaan fiktiivisen Easttownin asukkaista ei ole sellainen miellyttävä, kiva ihminen, johon haluaisi tutustua. Se koskee myös Winsletin esittämää pikkukaupunkilaista poliisia Mare Sheehania itseään, joka on huomattavan usein töykeä ja huumorintajuton, eikä aina niin hyvä poliisikaan millaisena hän itseään pitää. Eipä ole ihme, että murhatutkimuksessa Maren avuksi piirikunnasta lähetetty murhien suhteen kokeneempi poliisi, etsivä Colin Zabel (Evan Peters) on heidän työtoveruutensa alussa pitkään varuillaan, sillä Mare Sheehanissa riittää kesyttämistä ja ihmistavoille opettamista.

• • •

Muillakin sarjan ihmisillä olisi oppimista, etenkin nuorisolla, jonka kaikkia törkeyksiä ei voi laittaa murrosikään kuuluvasta hormonaalisesta purskauksesta syntyvän sekopäisyyden tiliin. Vaikka Mare of Easttownissa on voimakkaita perhedraaman ulottuvuuksia, niin murhatutkinnan seuraaminen tekee siitä pohjimmiltaan poliisisarjan, kylläkin hyvin epätavallisen. Poliisisarjaksi se jättää huomattavan vähälle sivujuonen kaupunkia riivaavan opioidien käytön riistäytymisestä valloilleen. Ehkä se oli katkaistavaksi määrätty rönsy silloin kun päähuomio piti keskittää pääjuoneen. Poliisisarjana Mare of Easttownissa käytetään aikaa ja huomiota teininä äidiksi tulleen Erin McMenaminin (Cailee Spaeny) murhan ja henkilökohtaisen elämän selvittelyyn. Mare Sheehan on kotikaupungissaan julkkis, joka suhtautuu maineeseensa viileästi, kuten käy ilmi sarjan alkupuolella hänen keskustelussaan murhatutkimuksiin avuksi lähetetyn etsivä Colin Zabelin (anssa. Mare sai mainetta lukioaikoinaan, koska hän kerran heitti koripallomestaruusottelussa yhden, ratkaisevan korin. ”Mahtoi olla heitto”, toteaa kollega Zabel.”Joo, täällä.” Mare kuittaa. Sen kuuloisena että pikkukylän tähdeksi pääsee helpolla.

• • •

Mare on itsekin tytär, jonka oma äitisuhde on esillä jatkuvasti, koska hänen ikääntynyt Helen-äitinsä (Jean Smart) asuu hänen luonaan. Helenillä on tapana huitaista kurkkuunsa viskipohjaisia Manhattan-cocktaileja sellaista tahtia, että puolalaista merimiestäkin hirvittäisi. Maren ja Helenin sanailun sarkastisuudesta sarja saa hyvät ruiskeet hapanta huumoria. Lukioaikaisessa koripallojoukkueessa Maren joukkuetovereina pelanneet Dawn Bailey (Enid Graham) ja Lori Ross (Julianne Nicholson) ovat edelleen Maren ystäviä ja kumpikin äitejä, joiden lapsilla on osansa, joko tekijöinä tai uhreina niissä rikoksissa, joita Mare joutuu tutkimaan. Ystävyyssuhteet ovat koetuksella silloin, kun Mare joutuu käymään entisten joukkue- ja koulutovereidensa luona poliisin ominaisuudessa. Siinä näkyy, miten sarja esittää monet äitihahmonsa perhettään raivoisasti puolustavina ihmisinä.

• • •

  Enemmän tai vähemmän koko Easttownin väestö valehtelee poliisilleen. Sarjan päätösosassa Mare luultavasti ajattelee, että hän ei ikinä uskonut näiden ihmisten, jota hän piti ystävinään ja jotka uskoi tunteneensa iät ja ajat, kykenevän tällaisiin tekoihin ja että hänen vanhimmat ystävänsä valehtelevat suoraan vasten kasvoja. Winsletiä ja etenkin hänen kasvoillaan heijastuvia tunteita katsellessa voi käydä mielessä, että hänellä saattaisi olla kypsymässä päätös lähteä – tai sitten ei. Jos on olemassa sellaista kuin vähäeleisen näyttelemisen spektaakkeli, niin Winsletillä se on hallussa.

• • •

 Suurimmalta osin irlantilaissyntyisten maahanmuuttajien jäljiltä katolilaisen Easttownin kirkon pappi jakelee eräässä saarnassaan viisautta: ”Ei ole meidän asiamme tuomita valehtelijoita ja väärintekijöitä, vaan rakastaa. Ottakaa luoksenne yhteisön ulkopuolelle jätetyt. He saattavat sanoa, etteivät ansaitse armoanne ja torjua lähestymisenne – älkää salliko sitä.” Tätä olisi helppoa halveksia imelänä amerikkalaisena jeesusteluna, mutta se on kristinopin kirkkaimpia opetuksia, mitä tuskin on kuultu taiteessa pitkään aikaan. Erään hyvin nukutun yön jälkeen, kun maailma tuntuu uudelta ja hyvältä, Mare nousee varoen sängystä, ettei herätä nukkuvaa Drew-poikaa, kävelee hiljaa eteiseen ja vetää ullakon portaat alas ja lähtee kohtaamaan vuosien takaisen paikan, ajan ja hetken, kun hänen Kevin-poikansa tappoi itsensä.

• • •

 Sarjan finaalin nimi: Sakramentti eli pyhitys tullee siitä, miten jotkut kaupungin asukkaista elävät todeksi pappinsa sanoja. Tietosanakirjan määritelmän mukaan latinan kielen sana sacramentum tarkoitti alun perin sotilaan lippuvalaa tai riitapuolten pyhäkköön jättämää panttia. Vastaava kreikan sana on mysterion (μυστήριον), salaisuus. Lippuvala on uskollisuuden osoitus, salaisuus on se mitä tapahtuu toisilleen anteeksi antavien ihmisten välillä. Koko 7-osainen sarja on syvimmiltään kuvaus nimihenkilön pitkästä surusta, syyllisyydentunteista ja katumuksen teosta. Sarjan nimi Mare of Easttown kuulostaa Hildegard Bingeniläisen tai Johannes Damaskolaisen kaltaiselta pyhimyksen nimeltä. Mare Easttownilainen. Onko koko juttu siis pyhimyslegenda? Winslet on parhaimmillaan ihan vain ollessaan, vaikka hiljaakin. Hän tekee Maresta, äidistä hahmon, joka pysyy ihmisenä, vaikka häntä kuinka koeteltaisiin.

Mare of Easttown

Ohjaus: Craig Zobel.

Käsikirjoitus: Mare of Easttown

Ohjaus: Craig Zobel.

Käsikirjoitus: Brad Ingelsby.

Pääosissa: Kate Winslet, Julianne Nicholson, Angourie Rice, David Denman, Jean Smart, Evan Peters.

Ensimmäinen kausi  seitsemän osaa.

Suoratoisto: HBO Nordic.