Elokuvaohjelmistossa viime aikoina nähdyt elämäkertaelokuvat pop-muusikoista saavat kotimaisen seuraajan, kun  Kari Tapiosta kertova Olen suomalainen saa ensi-iltansa syyskuun 13. päivänä. Toukokuun lopussa 2019 ensi-iltansa saanut Rocketman esitti Elton Johnin elämän fantasiamusikaalina, joka kertoo tarinaa myyttisiä määriä huumeita sisäänsä ahtavasta pop-muusikosta ja supertähdestä joka olisi voinut kuolla jättiomaisuuteensa ja maailmanmaineeseensa. Elokuvan mukaan musiikki on Elton Johnille  etupäässä keino ilmaista tunteita. Niinpä musiikilla on elokuvassa lähinnä tunnelmanluojan tehtävä. Marraskuun 2018 alussa ensi-iltaan tullut Bohemian Rhapsody oli kertovinaan The Queen-yhtyeen laulusolistista Freddie Mercurystä, mutta päätyikin suhteellisen perinteiseksi bändielämäkerraksi, jossa hallitsevaksi nousee The Queenin laulajan, pakistanilaistaustaisen perheen perinteitä ja vaatimuksia uhmanneen Farrokh Bulsaran, sittemmin Freddie Mercuryn kasvu brittiyhteiskunnassa äärimmäisen menestyväksi taiteilijaksi.

• • •

Siinä sivussa  tuhlataan omaisuuksia  sekä omaa elämää ja terveyttä huumeisiin. Molempia brittielokuvia yhdistää perinteinen käsitys taiteilijasta kärsivänä nerona joka uhmaa kaikkea ja kaikkia rajoituksia voidakseen luoda vapaasti. Brittielokuvien tuotannoissa oli vahva asianosaisten osuus. Elton John itse oli mukana Rocketman-elokuvan työryhmässä executive producer -nimikkeellä mikä tarkoittanee jonkinasteista päätäntävaltaa siitä mikä elokuvan sisällössä on ok ja mikä ei. Bohemian Rhapsody-elokuvassa The Queen -yhtyeen elossaolevilla jäsenillä, Brian Mayllä ja  Roger  Taylorilla on ollut samantyyppisiä tehtäviä. He antoivat Bohemian Rhapsody-elokuvalle jonkin verran konsultointiapua.

• • •

kotimaisesta perspektiivistä asiat voivat näyttää hyvinkin toisenlaisilta, vaan eivät  kovin paljon, kokoluokka vain on eri. Kaikista saa taatusti korvamatoja. Kari Tapani Jalkasella, sittemmin Kari Tapiolla ei alkuaan välttämättä ollut kovin suuria haaveita maailmanmaineesta, minkä Aleksi Mäkelän ohjaama Olen suomalainen-elokuva tiivistää laulajan kantamaan epiteettiin Pieksämäen Elviksenä. Pikku tanssilavoilla esiintyessään iskelmälaulajan alku mieltyy esiintymisen tuomaan itsevarmuteen mitä eivät suinkaan vähennä lavan reunalla parveilevat ihailijatytöt. Elokuva ei lainkaan piilottele päähenkilönsä heikkouksia, päinvastoin  niistä tehdään osa hänen elämänsä draamaa, jonka rakennuspuita ovat nousu takamaiden tanssilavoilta liki miljoonan myydyn levyn sooloartistiksi.

• • •

Elokuva esittää, että Kari Tapion  nousu menestykseen  perustuu kahden ihmisen kaikkea järkeä uhmanneeseen  härkäpäisyyteen: Kari Tapio itse ei halunnut luovuttaa, ja vielä vähemmän sitä halusi hänen Pia-vaimonsa. Väistämätöntä nousua tähdeksi seurasi yhtä väistämätön rypeminen alkoholismissa. Siitä Olen suomalainen-elokuva osaa tehdä yhden myyntivalttinsa. Rehellisyyden nimissä alkoholismia ei peitellä ja yhtä lailla viinanjuonnilla seurauksineen myös hekumoidaan. Jos elokuvissa brittimuusikoista keskeistä oli tunteiden kanavointi kasvuun taiteilijaksi, niin suomalaiselokuva paneutuu miehuuden taakan kantamiseen, siihen missä laulaja vähättelee tähteyttä sanoen haluavansa olla musiikkiduunari joka elättää perheensä.