Noin 22 vuotta sitten ensi-iltansa saanut elokuva MIB- miehet mustissa (1997) oli hauska kokoelma populaarikulttuurin kierrätettyjä kliseitä, ufo- ja salaliittoteorioiden sirpaleita. Leffan ideana oli ottaa tosissaan mitä hörhöimmät kuvitelmat, kuten että Yhdysvaltain hallitus on määrätietoisesti salannut avaruusolentojen yhteydenotot Maahan ja piilottanut niistä todisteet ja että maapallolla  elää tänäkin päivänä ihmiskunnan keskuudessa avaruuden olentoja, alieneita ihmisiksi tai kotieläimiksi naamioituneina. Kaikkia alieneita valvomaan on asetettu virasto, jota kutsutaan sen mustiin pukuihin, kravatteihin ja aurinkolaseihin sonnustautuneiden agenttien mukaan nimellä Men in Black. Agenttien pysyväisohje on salata alieneiden olemassaolo aina ja joka tilanteessa tietämättömien ihmisten paniikin estämiseksi ja toisaalta tietämättömyyden säilyttämiseksi.

• • •

Onnettomuuksien sattuessa agenttien täytyy siivota jäljet kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Mikäli muut kuin viraston työntekijät eli siviilit sattuvat  ufoja tai niiden lentäjiä  näkemään agenttien täytyy käyttää “neuraloijaa”, työkalua joka pyyhkii ns. luvattomia asioita nähneen ihmisen muistot tapahtuneesta ja agentit syöttävät siviileille pajunköyttä korvaamaan pyyhityt muistot. Henkisesti MIB- miehet mustissa –elokuva oli kylmän sodan ruokkiman paranoian ja sille vastapainoksi syntyneen 1960-lukulaisen vastakulttuurin jälkeläinen. Vauhtinsa MIB- miehet mustissa otti leimallisesti 1990-lukulaisesta tv-sarjasta X-files, joka oli tehnyt ufo- ja salaliiittoteoriat uudestaan muodikkaiksi.  Lähtökohtaansa  MIB- miehet mustissa maustoi  urbaanin piittaamattomalla huumorilla ja leikillisiltä näyttävillä toimintakohtauksilla. Ensimmäinen elokuva  oli puolitoistatuntisena  likellä Hollywoodin klassisen studiokauden mittaa, mistä jatko-osat ovat sittemin koko ajan turvonneet pidemmiksi. Neljänteen osaansa ehtineen sarjan viimeisin  osa Men in Black: International on ennemminkin tuotepäivitys kuin varsinaisesti jatkoa edeltäville elokuville.

• • •

Jutun juoni on samaa kuin  sarjoittuneissa toimintakomedioissa nykyään muutenkin: maailmanrauhaa uhkaa ennenkuulumattoman voimakas ase tai vihollinen ja kun hyvisten joukossakin on pahiksille tietoa vuotava ilmiantaja, on mustiin pukeutuvien miesten viraston tehtävä kaikkensa ja  otettava  töihin nuori kokematon nainen. Leffa ei tee asiasta suurta numeroa. Elokuvaa virkistämään tuotu näyttelijä Tessa Thompsonin rooli neuvokkuudellaan ja itsepintaisuudellaan salaisten agenttien jo nimeltäänkin miesten organisaatioon – Men in Blackiin – pääsevänä naisena tussahtaa jo alkuunsa, sillä  elokuva ei  Thompsonista piittaa kunhan hän vain sopeutuu rooliinsa osana suurta koneistoa eli miljoonaluokan viihde-elokuvaa. Pahuuden parven hyökkäyksen kohteeksi joutunutta maapalloa ovat alun perinkin puolustaneet vain MiB-organisaation parhaat voimat,  agentti High T (Liam Neeson) ja agentti H (Chris Hemsworth). Heidän urotekonsa Eiffel-tornissa esitetään elokuvan prologina.

• • •

Elokuvan nimen International-lisäys tarkoittaa, että leffan tekijät turvautuvat James Bond-leffojen ikiaikaiseen kikkaan, millä peitellä menon onttoutta. Päähenkilöt viskataan kiertomatkalle  näyttäviin turistikohteisiin. Men in Black: Internationalin tapauksessa Lontooseen, Marrakeshiin ja Pariisiin. Ensimmäiset Men in Black -elokuvat olivat leimallisesti hengeltään ja tunnelmaltaan newyorkilaisia. Will Smithin  ja Tommy Lee Jonesin ollessa pääosissa elokuvien pääpaino oli heidän välisessään sanailussa. Kahden roolissaan viihtyvän näyttelijän, Smithin ja Jonesin töissäolon katselu oli verrattoman viihdyttävää. Men in Black: International keikauttaa dynamiikan toisaalle.  Elokuvan on ohjannut  F. Gary Gray, jonka uran merkkipaaluja ovat sieluttomat toimintaelokuvat Italian Job (2003) ja The Fast & the Furious 8 (2017). Kaikkien kolmen edellisen Men in Black -elokuvien ohjaaja Barry Sonnenfeld on alkuperäiseltä ammatiltaan elokuvaaja, mikä tarkoittaa hänellä olevan visuaalisen ajattelun kykyä. Se heijastui myös hänen ohjaamiinsa elokuviin jonkinasteisena visuaalisena herkullisuutena, millaisesta  The  Men in Black: Internationalissa ei näy jälkeäkään. Päätähdet Tessa Thompson ja Chris Hemsworth tekevät minkä voivat ollakseen seisomatta elokuvan täydellisen turhan, typerän ja tarpeettoman juonen tiellä. Smithin ja Jonesin lisäksi uudesta elokuvasta on poissa paljon muutakin; Cool asenne ja jutustelu, rento piittaamattomuus ja puhuva mopsi Frank ovat muisto vain.

Men in Black: International

Ohjaus: F. Gary Gray.

Pääosissa: Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Liam Neeson, Emma Thompson, Rebecca Ferguson.

Kesto: 1 h  55 min.

Ikäraja: 12.