Mitä useampia erilliselokuvia Star Wars-elokuvasarjassa ilmestyy, sitä enemmän ne tuntuvat ensimmäisen Tähtien sota-elokuvan (1977) ryöstöviljelyltä. Han Solo: A Star Wars Story -elokuva on velvollisuudentuntoisen siististi tehty täydennysosa sarjaan, joka ei sinällään täydennysosia kaipaisi.Aiempien Star wars-elokuvien Harrison Fordin kuuluisaksi tekemä palkkasoturi-salakuljettajahahmo elää Alden Ehrenreichin esittämänä nuoruuttaan kotiplaneetallaan Corellialla, missä nuorison osa on päätyä musertavaan köyhyyteen ja raatamaan planeetan loputtomissa avaruusalustehtaissa tai armeijassa. Nuorella Han Sololla on yksi päämäärä elämässä: Päästä lentämään. Unelmaansa edistääkseen hän värväytyy armeijaan mielessään lentojoukot. Kotikaupunkinsa kaduilla Solo on oppinut pöllimään sekä ilma-aluksia että niiden supertehokasta ja kallista polttoainetta, coaxiumia. Kaavaillessaan coaxium-erän myyntiä mustassa pörssissä ja oman avaruusaluksen hankkimista, koska heidän pitäisi päästä tyttöystävä Qi’ran (Emilia Clarke) kanssa kauas pois.

• • •

Armeijassa Han tapaa ketkujen ketkun, kapteeni Beckettin (Woody Harrelson), joutuu kurittomuuden takia eristysselliin ison karvaisen hirviön seuraksi, mistä seuraakin pitkän, unohtumattoman ystävyyden alku. Sittemmin Solo tapaa myös peluri Lando Calrissianin (Donald Glover). Päähenkilö joutuu selviytymään kiipelistä jos toisestakin ennen kuin tapaa todellisen rakkautensa, jonka hän voittaa omakseen uhkapelillä korttipöydässä.  Elokuvassa ei oikeastaan ole selväpiirteistä tarinaa. Pohjimmiltaan leffa on kasa kaikista muista Star Wars-elokuvista muistuttavia ja niitä ennakoivia tilanteita, tyyppejä, repliikkejä ja kuvia. Tarkkaan katsoessa  Han Solo: A Star Wars Story -elokuvassa häämöttää lännenelokuva. Tyypillistä tyypillisimmän westernin tavoin elokuvan isoin toimintakohtaus on junaryöstökohtaus. Se on kohtauksista eniten aikaa vaatineen näköinen – ja myös tylsin.Tämä elokuva on turha kuin  merkkituotepuhelimen ns. uusi malli, jossa uutta ei ole kuin pari härpäkettä ja kuoren väri. Ohjaaja Ron Howard, useiden Dan Brown-filmatisointien tekijä on Hollywoodin luottomies, joka tekee pyydetynlaista tavaraa pyydetyssä ajassa ärsyttämättä tilaajaa turhilla omaperäisyyksillä. Han Solo: A Star Wars Story -elokuvassa näkyy Howardin ohjaajanlaadun tasaisuus, joka vaikka onkin sinänsä hyve, niin ikävimmillään se on latteutta, kuten nytkin.

• • •

Ollakseen elokuva Star Wars-elokuvasarjan yhdestä piittaamattomuudessaan hauskimmista hahmoista, tuore elokuva on lähinnä kaikkea muuta kuin hauska. Nokkelaa, hyväntuulista sanailua tästä ei löydä, kuten ei erityisen mieleenjääviä toimintakohtauksiakaan. Hauskuus mitä leffasta löysin, oli sekin varsin yllätyksetöntä, sillä  Chewbaccan (Joonas Suotamo)  perehtyminen holografisen shakinpeluun saloihin hymyilytti tovin. Laatusana, joka leffaa kuvaa parhaiten on velvollisuudentuntoinen, sillä elokuvaan on koottu sen päähenkilöstä kaikki mahdolliset tiedonmuruset, mitä hänestä on koko saagassa käynyt ilmi. Leffan juoni on sarja heppoisesti toisiinsa kytkeytyviä toimintakohtauksia vailla sen suurempaa yhteistä nimittäjää kuin aloittelevan taparikollisen karkaaminen kotiplaneetaltaan kohti isojen poikien palkkioita. Alden Ehrenreich on pääosassa kelvollinen, sikäli kuin Harrison Fordin ilmeiden ja äänenpainojen hetkittäinen auttava imitointi lasketaan kelvoksi.

• • •

  1900-luvun alkupuoliskolla amerikkalaiseen elokuvaan vakiintuivat ns. serial-elokuvat. Ne olivat sarjoitettuja lajityyppielokuvia; Merirosvo- tai lännenelokuvia ja Star Wars-elokuvasarjan synnylle oleellisimpana Alex Raymondin sarjakuvan elokuvallistettu versio Flash Gordon(1936). Oikeastaan Han Solo: A Star Wars Story palaa aamu-, päivä- ja iltapäivänäytöksissä tapahtuvien Helsingin-ensiesitystensä myötä elokuvahistoriallisille juurilleen, koska serial-elokuvat olivat tyypillisesti päivänäytösten ohjelmistoa. Vuoden 1977 Tähtien sotaja vuoden 1981 Kadonneen aarteen metsästäjättoivat serial-elokuvien pätkivän kerrontatavan ja pop-estetiikan Hollywood-elokuvien normiksi vuosikymmeniksi eteenpäin.

Han Solo: A Star Wars Story

Ohjau : Ron Howard.

Pääosissa: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Donald Glover, Joonas Suotamo, Emilia Clarke.

Kesto: 2 h 15 min.

Ikäraja: 12.