Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailussa kaksi elokuvaa erottui joukosta. Marja Helanderin elokuvassa Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut, Dalvadasin saamelaiskylästä, Utsjoelta lähtöisin olevat kaksoissisarukset Birit ja Katja Haarla tanssivat täydessä balettivarustuksessa Lapin maisemissa. Liikehdinnän sulokkuus voi tuoda mieleen joutsenet, mutta kun elokuva heittää heidät kivikylään, Helsingin Aleksanterinkadulle tai eduskuntatalon pylväiden keskelle, ei kivi ole koskaan näyttänyt yhtä kovalta. 11-minuuttinen elokuva ei osoittele, vaan antaa katsojan olla tunteidensa ja ajatustensa keskellä. Wimme Saaren ja Rinneradion musiikilla tahditettu elokuva on Helanderin elokuvalle palkintonsa antaneen Risto Jarva -tuomariston mukaan ”samanaikaisesti hätkähdyttävän kaunis, pirullisen hauska sekä poliittisesti kantaaottava.” Ohjaaja Marja Helanderin työskentely ja pitkä kokemus valokuvataiteilijana näkyy Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut –elokuvan äärimmäisen harkitussa kuvailmaisussa.

• • •

Virpi Suutarin elokuvan Yrittäjä voi laskea kotimaisen kilpailun isoihin voittajiin, sillä se sai kotimaisten yli puolituntisten elokuvien erikoispalkinnon, kirkon mediasäätiön palkinnon ja voitti yleisöäänestyksenkin. Kaikkiaan viiden kuvaajan (Heikki Färm, Tuomo Hutri, Marita Hällfors, Jani Kumpulainen ja Hannu-Pekka Vitikainen) kuvaama Yrittäjä säilyttää ihailtavan hyvin yhtenäisen visuaalisen tyylin elokuvassa joka kertoo kahdesta tyystin erilaisesta yrityksestä; honkajokelaisen perinnelihakauppiaan ja tivoliyrittäjän arkisesta raatamisesta sekä kahden naisen startup -yrityksestä, jolle ovat aukeamassa ovet nyhtökauran maailmanmarkkinoille. Molemmat elokuvat jäävät mieleen etupäässä kuviensa takia; Balettitossut linnunpesään vievässä Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut –elokuvassa on niin voimakasta kauneutta, ettei sitä tapaa usein kotimaisessa elokuvassa. Yrittäjän kuvien voima kasvaa realismista. Toreilla ja tienvarsilla lihajalosteita myyvän kiertävän kauppiaan elämästä on glamour kaukana. Ankean harmaista teollisuushalleista maailmanmarkkinoille ponnistavat nyhtökauranaiset ovat hahmottamassa koti- ja maailmanmarkkinoiden vaatimuksia.