Logan Lucky on amerikkalaiselle maaseudulle sijoittuva tarina kahden veljessarjan suorittamasta ralliradan ryöstöstä. Veljeksistä tarinalle nimensä antaneet Loganit ovat tulleet kotiseuduillaan Länsi-Virginian osavaltiossa sananparsimaisen epäonnisiksi; Jimmy Logan (Channing Tatum) oli lupaava jalkapallonpelaaja, kunnes urheiluvamma lopetti uran. Sama vamma on maksanut Jimmylle monta rakennusalan työpaikkaa, koska esimiehet pitävät häntä polvivamman takia liian riskialttiina työntekijänä. Clyde Logan (Adam Driver) oli jo tulossa kotiin toiselta kierrokseltaan Irakin sodasta, kun tienvarsipommi silpoi häneltä toisen käden. Sittemmin hän on pärjäillyt ainoan terveen kätensä ja käsiproteesin avulla miten kuten baarimikkona, jonka täytyy päivittäin sietää kädettömyydestä tökeröä leikkiä laskevia huumoriveikkoja.

• • •

Jimmy on saanut tietää, miten paikallisen ralliradan rahat kulkevat lippukassoilta ja ravintoloista putkipostissa valtaisaan kassakaappiin. Loganeista on mukana myös kovapintainen kampaajasisar Mellie (Riley Keough). Yhdessä toisen paikallisen veljessarjan, Bangin veljesten kanssa Loganit päättävät ryöstää ralliradan rahat.

Bangin veljeksistä ne nuorimmat ja hönteimmät tuntevat omien sanojensa mukaan tietokoneet ja osaavat ajaa trukkia, heille siis lankeaa apumiesten osa. Aitoon heinähattutyyliin apuriveljekset honottavat suu auki vakuutellessaan asiatuntemustaan.

Bangeista vanhin, Joe (James Bondin roolista lystikkäästi etäisyyttä ottava Daniel Craig) on kassakaappien murtamisen itseoppinut asiantuntija, jolle riittävät tehopaukun tekoon tahranpoistoaine, kevytsuola ja –  nallekarkit. Joe Bangin hahmo tuo komediaan lisäkierroksia jo silkalla läsnäolollaan. Hänet täytyy kiikuttaa huomaamattomasti vankilatuomionsa viimeisiltä päiviltä ryöstökeikalle ja takaisin. Juoneltaan leffa on kansanomaistettu versio Soderberghin omasta Las Vegasiin sijoitetusta kasinoryöstön kuvauksesta Ocean’s Eleven (2001).

• • •

Logan Lucky on ns.  tall tale, tyypillinen totuutta vain siteeksi sisältävä vahvasti liioiteltu kertomus, jonka päätarkoitus on viihdyttää yleisöään. Viihde ei välttämättä ole elokuvan ainoa sisältö, koska siinä voi halutessaan nähdä pikakuvan vauraisiin voittajiin, herroihin ja tyhjätaskuisiin häviäjiin, työläisiin ja maaseudun pieneläjiin jakautuneesta Amerikasta. Tatumin esittämään Jimmy Loganiin tiivistyy paljon siitä pisteliäästä kaunasta, ressentimentistä, jonka vallassa kulttuurisesti häviöllä olevan punaniskamiehen uskotaan nykyään olevan. Jimmy on taloudellisesti ex-vaimonsa Bobbie Joen (Katie Holmes) tossun alla ja jopa heidän yhteinen Sadie-tyttärensä vitsailee asialla. Ryöstösuunnitelma kehkeytyy pitkälle halusta näyttää pärjäämistä isompaa menestymistä sekä itselle että ympäristölle, ikään kuin Loganin veljekset tuntisivat epäonnensa olevan kosminen vääryys, jonka oikaisuun tarvitaan iso voitto edes yhden kerran.

Viime tingassa Bangit ja Loganit onnistuvat kääntämään koko ryöstöoperaationsa isoksi ilkkuvaksi keskisormeksi pukuherrojen, johtajien, konsulttien ja suuryhtiöiden suuntaan eli kaikkien niiden, joiden ryöstäjät uskovat olevan onnettomuuksiensa syy.Komediana Logan Lucky tulee tyyliltään ja hengeltään lähelle Coen-veljesten minnesotalaisten puhetyylillä ja jaarittelulla ilakoinutta Fargoa (1996) sekä agenttitarinoista suurta farssia tehnyttä Burn After Reading -komediaa (2008).

• • •

Kun elokuvaohjaaja Steven Soderbergh joitain vuosia sitten ilmoitti jäävänsä eläkkeelle, niin harvapa uskoi, että viihdetaiteilija Liberacen vaiheista tehty Behind the Candelabra (2013) jäisi Soderberghin viimeiseksi työksi. Hän löi itsensä läpi 26-vuotiaana vuoden 1989 Cannesin elokuvajuhlien kultaisen palmun voittaneella Seksiä, valheita ja videonauhaa -elokuvalla. Hänen esikoisteoksensa hämmästytti kypsyydellään, sillä jo siinä oli havaittavissa tekijänsä varma taiteilijan ote: itsevarmuus kuvauksessa, leikkauksessa ja näyttelijäohjauksessa. Siitä lähtien on näkynyt, miten suuresti Soderbergh on pyrkinyt omien teostensa hallintaan kuvaamalla ja leikkaamalla ne itse milloin vain voi. Eläköitymisilmoituksensa yhteydessä vuonna 2013 Soderbergh, joka oli ohjannut kahdeksan elokuvaa vuosina 2009-2013 paheksui tapaa, jolla Hollywoodin rahoittajat halveksivat ohjaajien asiantuntemusta. Ilmeisen pahasta työuupumuksesta kärsinyt Soderbergh palaili hetken lepäiltyään työntekoon ohjaamalla tv-sarjan The Knick. Harlemilaisesta Knickerbocker Hospital -sairaalasta 1900- ja 1800 -lukujen taitteessa kertonutta sarjaa on kiitelty osuvaksi kuvaksi aikakaudesta ennen sähkön yleistymisen ja nykyisenkaltaisen teknologian mahdollistamaa terveydenhoitoa.

• • •

Logan Luckyssa Soderbergh venyttää vapautensa rajoja isommiksi kuin ennen, koska Pohjois-Amerikassa hän levittää elokuvansa itse oman levitysyhtiönsä kautta, koska hänen mielestään elokuvayhtiöt tuhlaavat ohjaajille, näyttelijöille ja muulle taiteelliselle työryhmälle kuuluvaa rahaa pröystäilyllä mainonnassa. Soderbergh vierastaa elokuvien jauhamista puhki ennakkoon mainonnalla, koska silloin hänen mukaansa ei jää enää mitään odotettavaa. Epäilemättä Logan Lucky on ollut osallisilleen hyvän fiiliksen projekti, sellaisen tuntu siinä heijastuu. Ehkä Soderberghin piti tehdä jotain juuri tällaista, mitä hän osaisi tehdä unissaankin. Lievä rentoutusharjoituksen tuntu tässä on, mutta ei se haittaa leffasta nauttimista.

Logan Lucky

Ohjaus ja käsikirjoitus: Steven Soderbergh.

Pääosissa: Channing Tatum, Adam Driver, Riley Keough, Katie Holmes, Dwight Yoakam.

Kesto: 1 h 59 min.