Ranskalaisen kirjallisuuden suuresta feministisestä esikuvasta kertova leffa Colette on yllättävän perinteinen elämäkertaelokuva. Se kylläkin puhuu englantia, kuten elokuvien nykyään tapana on. Elokuvan päähenkilö on burgundilaisessa maalaiskylässä varttunut parikymppinen Sidonie-Gabrielle Colette, joka  avioituu häntä pitkään kosiskelleen päälle 30-vuotiaan pariisilaisen ihailijansa Henry Gauthier-Villarsin kanssa saapuakseen Pariisin salonkeihin 1893. Elokuva viihdyttää fin de siècle -aikakauden kuvauksena tavalla joka tuo mieleen korkean profiilin laatutelevisiona markkinoidut sarjat. Puvut, mööpelit, valaistus ja sisustukset näyttävät tismalleen siltä kuin pitääkin ja draaman ytimessä on epäsuhtaisen avioliiton kuvaus, joka muuntuu tarinaksi altavastaajan asemassa olleen naisen kehityksestä taiteelliselta ja seksuaaliselta identiteetiltään täysivaltaiseksi yksilöksi.

• • •

Kirjailijanimeä Willy käyttänyt Gauthier- Villars mielsi itsensä ”kirjalliseksi yrittäjäksi”, jolle oli luontaista käyttää kirjoitustyössään apulaisia, joille hän ulkoisti kirjoittamisen. Tässä hän toimi kuten monet muutkin 1800-luvun sanomalehdissä tuotantoaan julkaisseet kirjailijat.  Monte-Criston kreivillä ja Kolmella muskettisoturilla maailmanmaineeseen noussut kirjailija Alexandre Dumas vanhempi joutui valtaisaksi nousseen romaanien, näytelmien ja muun tuotannon kysynnän keskellä perustamaan tuotantostudion, käytännössä romaanitehtaan, jossa palkatut apulaiset tekivät työn.  Tapa oli 1800-luvulla tiettävästi yleinen, eikä sitä osattu paheksua. Omien apulaistensa luovuuden hetkellisesti tyrehdyttyä Willy yllytti vaimoaan kirjoittamaan nuoruusmuistojaan. Niistä syntyi Claudine-nimisen sankarittaren elämästä ja seikkailusta kertovia kirjoja ja kirjasarjoja. Willy kannusti vaimoaan kirjoittamaan kiirehtimällä ”Vauhtia nyt, talossa ei ole lanttiakaan!”

• • •

Willy otti ja julkaisi vaimonsa kirjoittamat kirjat omissa nimissään. Niistä tuli jättiläismäinen menestys. Sillä hetkellä, kun Willyn ja Coletten ovelle ilmestyvät ensimmäiset ihailijat, jotka ilmoittavat olevansa ”todellinen Claudine”, elokuvan katsojille kerrotaan – ei järin hienovaraisesti – että faneja ja faniutta on ollut ennenkin. Coletten puolisona Willy tuhlasi vaimonsa ansaitsemat rahat rakastajattariin, pelaamiseen ja muuhun hurvitteluun. Ihmistyyppinä Willy on ikuinen; Hänenkaltaisiaan hyväksikäyttäjiä on ollut aina ja on vieläkin. Heitä elelee show-bisneksen, viihteen ja kulttuurielämän liepeillä. Kaikille, jotka liimautuivat katsomaan Downton Abbey -sarjaa ja muita epookkifiktioita Colette on ehdottoman miellyttävää katsottavaa, koska Coletten brittiohjaajan Wash Westmorelandin huolekas suhtautuminen belle époquen pukuihin, sisustukseen  ja elämäntapaan näkyy.

• • •

Ulkoisen näyttävyyden lisäksi Colettessa viihdyttävät myös näyttelijät: Naispääosassa on Keira Knightley, yhdessä uransa mehukkaimmista rooleista. Hän pystyy esittämään uskottavasti seurapiirejä ujostelevaa maalaistyttöstä ja miehensä ja muiden naisia vähättelevien miesten käytöstä hienovaraisesti piikittelevää ylvästä rouvaa sekä sukupuolista identiteettiään tutkailevaa nautiskelijaa. The Affair- ja Langalla -sarjoissa erinomaisesti esiintynyt Dominic West likimain varastaa shown Coletten  lieromaisena kirjailijapuolisona, koska hän tuo hahmoonsa sävyjä, sillä hänen esittämänään Willy on kuin mylvivä sonni jolla on silti finessien tajua. Viihde-elokuvana Colette toimii omissa rajoissaan, mutta leffassa ei ole mitään päähenkilönsä ilmeisestä radikaaliudesta. Tapa, jolla elokuva tekee itseään tykö nykypäivän katsojalle, on jotensakin vaivaannuttava, sillä Coletten tekijät käyttävät täysimääräisesti hyväkseen päähenkilön elämäntarinan tarjoamat mahdollisuudet seksuaalivähemmistöjen ja feminismin puolustamiseen. Asiassa ei ole vikaa, mutta iskulause-elokuva vaikuttaa liikaa agit-propilta. Colettesta on toki tehty elokuvia ennen tätäkin leffaa, sillä ranskalaisen Yannick Bellonin lyhytelokuvassa Colette (1951), esiintyi kirjailijan itsensä lisäksi Colettesta elämäkerran kirjoittanut Maurice Goudeket sekä aikalaiskertojana surrealistinen runoilija Jean Cocteau, Coletten sisäkkö Pauline Tissandier sekä pantomiiminäyttelijä Georges Wague.  Parikin tv-sarjaa on Coletten elämän innoittamana tehty, joten tämä elokuva ei suinkaan ole ensimmäinen hänestä tehty draama.

Colette.

Ohjaus: Wash Westmoreland.

Rooleissa: Keira Knightley, Dominic West, Eleanor Tomlinson, Denise Gough.

Kesto: 1 h 51 min.

Ikäraja: 12.

Ensi-ilta teattereissa: 7.12.2018.

Suoratoisto: Yle Areena

 

 Artikkeli on stilisoitu versio jutusta, joka julkaistiin jo joulukuussa 2018.