Tämä elokuva tapahtuu Hindukushin vuoristossa, joka on historiallisesti osoittautunut aikansa vahvimpien imperiumien armeijoiden tappotantereeksi. Brittiläinen ja venäläinen imperiumi kompastelivat aikanaan sodissaan Afganistanissa aivan kuten nykyinen sotilaallinen supervalta Yhdysvallat. Elokuvassa keskeinen paikka on tukikohta, joka on miehistön keskuudessa saanut liikanimen Camp Custer kaikki miehensä tapattaneen intiaanisotien aikaisen ratsuväen komentajan George Custerin mukaan. Tukikohta nauttii kyseenalaista mainetta paikkana, josta sinne komennetut joukot eivät palaa hengissä.

• • •

Elokuvan alussa varuskunnan komentaja Benjamin Keating (Orlando Bloom) toteuttaa saamaansa epärealistista käskyä harjoittaa varuskunnan valvoman alueen pitämistä kurissa sotilasvoiman lujalla käytöllä samalla, kun siviiliväestöön luodaan lämpimiä diplomaattisia suhteita. Amerikkalaisen pitkän linjan uutistoimittajan ja tietokirjailijan Jake Tapperin vuonna 2012 ilmestyneeseen kirjaan The Outpost: An Untold Story of American Valor perustuva elokuva voi kehuskella vankasti tosiperäisellä tietopohjalla paremmin kuin moni muu elokuva. Elokuva kuvaa Yhdysvaltain asevoimien yhtä Afganistanissa käymää taistelua. Tarina on tuttu; Amerikkalaisten sotilaiden on ammuttava tiensä ulos rotanloukusta, jonne heidän ei olisi koskaan pitänyt joutuakaan.

• • •

Itsessään ylivoimaisia Yhdysvaltain asevoimia ovat vastassa jyrkiksi rinteiksi kohoavien vuorten takia ylivoima-aseman saaneet kotikentällään hyökkäävät Taliban-taistelijat. The Outpost on sotaelokuvana tyyliltään samaa lajia kuin Steven Spielbergin Pelastakaa sotamies Ryan (1998) sikäli, että sota on kuvattu todella päällekäyvästi, niin ettei katsojalla ole aikaa tarkentaa katsettaan siten, että saisi kattavan käsityksen taistelun kulusta. Ei, The Outpost tulee silmille. Viime aikaisten sotaelokuvien ja sodasta kertovien tv-sarjojen jäljiltä on ollut helppo tottua siihen, että juuri silloin, kun sotilailla on aikaa jutustella mukavia ja niin kiinnostavia, että tarinoita mielellään seuraisi pidempään, niin juuri silloin taistelu rävähtää käyntiin. The Outpost toistaa tämän temppunsa niin usein, että siihen tottuu ja sen oppii.

• • •

Vaikka The Outpostissa ei ole lainkaan Sam Mendesin 1917 -elokuvan kaltaisia elokuvakerronnan teknisen taituruuden osoituksia, niin silti The Outpost hyödyntää suhteellisen pienet resurssinsa täysmääräisesti ja onnistuu intensiivisen tunnelman luomisessa. Henkilöitä ja tapahtumia elokuvassa on harhauttavan paljon. Elokuva saattaisi tapahtua melkein milloin tahansa niiden viimeisten 20 vuoden aikana, mitä Yhdysvaltain sotilaallista läsnäoloa Afganistanissa on kestänyt, mutta se tosielämän taistelu, josta kirjoitettuun kirjaan elokuva pohjautuu, tapahtui lokakuussa 2009. Elokuvalle on kunniaksi, ettei se anna tilaa minkäänlaiselle uhoamiselle.

• • •

Leffasta huokuu myötätunto sotilaita kohtaan, jotka yrittävät selviytyä mahdottomalta tuntuvasta tehtävästään. Alkupuolensa elokuva käyttää tapahtumapaikan esittelyyn ja tunnelman rakenteluun, kun alkaa käydä selväksi, että lopussa odottaa verilöyly. Sen loppusodan parissa sitten kuluukin leffan viimeinen kolme varttia. On toimintaelokuvia, joissa tulitaistelu saadaan tuntumaan mahdollisuudelta kääntää kohtalon suuntaa, mutta tämä ei ole sellainen elokuva. Päinvastoin. The Outpost -elokuva synnyttää mielikuvan tulitaistelusta epäonnistumisena, johon ovat syypäitä valtionjohtajat ja ylimmät sotilasjohtajat.

• • •

Syvyyttä tai nyansseja tässä elokuvassa ei ole, vaan se keskittyy melunpitoon ja taistelukuvauksen vetävään kaoottisuuteen. Jossain määrin uskottavaan kuvaan se sentään yltää. Mutta mitään kymmenistä kaltaisistaan sotaelokuvista poikkeavaa The Outpostillaei ole esittää. Taistelusta henkiin jääneillä amerikkalaissotilailla on ollut vahva osuus elokuvan saamisessa valmiiksi. Sotilaat tahtovat, että heidänkin kokemuksistaan kerrotaan ja he kokisivat heidän elämällään ja koettelemuksillaan olleen merkitystä.

The Outpost.

Ohjaus: Rod Lurie.

Pääosissa: Orlando Bloom, Scott Eastwood, Caleb Landry Jones.

Kesto: 2 h 3 min.

Ikäraja: 16.

Ensi-ilta: 17.7.2020.