Kun tehdään neljäs osa Ocean’s Eleven-elokuvasta (2001) alkaneeseen sarjaan on turha odottaa sekunninkaan vertaa George Clooneyn esittämää Danny Oceania valkokankaalle. Ensinnäkin uuden Ocean’s Eightin pääosassa ovat naiset ja elokuvan päähenkilöistä vain yksi on Ocean, Dannyn sisko Debbie Ocean, joka elokuvan alussa vapautuu vankilasta ehdolliseen vapauteen viiden vuoden tuomion jälkeen.  Debbie Ocean on puhunut ehdonalaiseen päästäkseen hurskaasti yksinkertaisen elämän ihanuudesta. Sillä sekunnilla kun nuo sanat ovat ilmoilla tiedämme tämän Oceanin jo suunnittelevan ovelaa ryöstökeikkaa. Ryöstöpaikka on tosielämän hyväntekeväisyystapahtuman mukaisesti nimetty Met Gala, missä sadat ökyrikkaat, kuuluisuudet ja muu seurapiiriaristokratia kokoontuvat parhaimpiinsa pukeutuneena. Saaliina on yli satojen miljoonien arvoinen Cartierin timanttikaulakoru. Debbie Ocean kokoaa keikalle joukon toisiaan taidoiltaan täydentäviä naisia.

Pääosissa esiintyvien Sandra Bullockin ja Cate Blanchettin kesken näyttäisi haetun samantapaista dynamiikkaa, mitä oli vuoden 2001 Ocean’s ElevenissäGeorge Clooneynja Brad Pittinvälillä.  Vastaavaan uusi elokuva ei yllä, mistä seuraa muun muassa Blanchettin jääminen täydellisen alityöllistetyksi. Hänen hahmonsa on koko ajan oudosti kuin sivussa kaikesta. Uuden elokuvan laiskatahtisuus jättää tunteen samankaltaisesta muodon vuoksi tehdystä elokuvasta mitä olivat Ocean’s -jatkot Ocean’s Twelve (2004) jaOcean’s Thirteen (2007).

• • •

 Koru- ja rättipornoa riittää, samaten voi aistia lievää suurempaa pröystäilyä sillä, että elokuvan tekijät ovat päässeet kuvausryhmille vaikeasti avautuviin paikkoihin kuten Metropolitan  Museum of Art -taidemuseoon, jalokiviliike Cartierin lippulaivamyymälään ja  muotilehtiVoguen toimitukseen.  Elokuva itsessään ja etenkin sen Met Gala -kohtaukset pursuavat sekuntien pituisia otoksia seurapiirielämän huippunimistä, joko gaalavieraiden massassa tai juhlan monikymmenpäisessä henkilökunnassa.  Myös Vogue-päätoimittaja Anna Wintour nähdään elokuvassa pikaisena cameo-välähdyksenä. Varsinainen draama on jätetty katsojille itselleen tehtäväksi heidän omassa päässään roolihahmojen ja tähtikuvien leikkisänä pelinä.

• • •

Bullock on pääosassa ryöstökeikan ideoijana ja liikkeellepanijana eli samantapaisessa roolissa mitä George Clooney esitti Ocean’s Elevenissä.  Bullock, Hollywoodin naisnäyttelijöiden luotettava urakkatyöläinen, joka osaisi esittää arkista jokanaista vaikka unissaan, saa tilaisuuden esitellä näyttelijänä älyään ja monipuolisuuttaan hattarankevyessä roolissa. Hänen täydellisenä kontrastinaan elokuvassa on Cate Blanchett, näyttelijä, joka tuo kaikkiin rooleihinsa arvotuksellisen etäisyyden tunnun, ei voisi olla kauempana arkisesta. Anne Hathaway, Hollywoodin päivystävä Bambi, esittää elokuvassa ryöstökeikan kohdetta, filmitähti Daphne Klugeria, jonka kaulalta viedään vuosikausia holvissa piilotellut Cartierin kruununjalokivet.

Kukapa sopisi paremmin ryöstettävän roolihahmon esittäjäksi kuin viime vuosina todellisen viharyöpyn internetissä kerännyt muovisena pidetty Hathaway. Hän leikittelee mestarillisesti tällä puolella tähtikuvaansa esittämällä Daphne Klugerin tyhjäpäänä, joka kiemurtelee nautinnosta voihkien saadessaan kaulalleen koruksi kiedotun ketjun timantteja.

• • •

 Muun muassa Tom Hanks-komedian Big (1988), kilparatsudraaman Seabiscuit (2003) ja kevytironisen perhedraaman Pleasantville- onnellisten kaupunki (1998) tehnyt ohjaaja Gary Ross, kädenlämpimän keskinkertaisuuden erikoismies, on keskittynyt saamaan miljoonien dollarien arvoisen Ocean’s Eight-projektin maaliin, eikä välitä hakea elokuvaan sellaista säännöistä piittaamatonta iloista energisyyttä, millä ensimmäinen Ocean’s Eleven hurmasi katsojansa. Uusi elokuva on huolekkaasti kieli keskellä suuta tehtyä turvallista kesäviihdettä. Päähuomio on pinnassa, kuten Helsingin Sanomien Pertti Avola jo totesikin. Hirveän huono Ocean’s Eight ei ole, vaan ennemminkin miedosti puolihauskaa höttöä siten kuin on hyvin käytetyistä osista koottu elokuva, jonka päälle on siroteltu paljon kiiltoa ja kultapölyä. Itse olisin kaivannut edes jonkinlaista draamaa, jännitystä, kehitystä ja kohokohtaa. Nyt ei ole muuta kuin tunnetun brändin uuden version tuomista niinsanotusti onnelliseen ja taatusti omahyväiseen loppuun.

Ocean’s Eight

Ohjaus: Gary Ross.

Pääosissa:  Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Awkwafina, Rihanna, Mindy Kaling, Sarah Paulson.

Kesto: 1 h 50 min.

Ikäraja: 7.