Tässä elokuvassa toistuu kaksi lausetta; ”Sielusi on puhdas mutta täällä se tahriutuu.” Tätä sanotaan Salaliitto Kairossa -elokuvan päähenkilölle, maalta suurkaupunkiin opiskelemaan tulleelle köyhän kalastajan pojalle, Adamille (Tawfeek Barhom), eikä hän ihan heti ymmärrä, mistä on kyse. Hän on opiskellut kotikylänsä imaamin opastuksella Koraania sen verran, että hänelle tarjotaan mahdollisuutta jatko-opintoihin Egyptin korkeimmassa uskonnollisessa oppilaitoksessa, Al-Azharissa.
• • •
Köyhän, maalaisen kalastajan pojalle uuden elämän aloittaminen miljoonakaupungissa on jo sinänsä seikkailu. Toinen elokuvassa toistuvista lauseista kuvittaa vallitsevaa epäluulon ilmapiiriä ilmeisen korruptoituneessa yhteiskunnassa: ”Kenelle oikein työskentelet?” Elokuva seurailee päähenkilönsä Adamin yrityksiä sopeutua itselleen outoon elämään ja ymmärtää mitä ovat koulun eri klikit. Nuori mies joutuu äkkiä tilanteeseen, jossa kokee itsensä uhatuksi syistä, joita ei itsekään tiedä. Trillerimuotoiseksi kirjoitettu elokuva esittää päähenkilönsä keskellä uskonnollisten ja valtiollisten vallankäyttäjien taistelua.
• • •
Pääimaamin äkillinen kuolema johtaa koko koulun epävarmuuden tilaan ylimpien uskonoppineiden havitellessa elinikäistä imaamin paikkaa itselleen. Elokuvan mukaan Egyptin johtajat näkisivät paikalla mielellään oman suosikkinsa. Tässä elokuva ja sen ohjaaja, ruotsalais-egyptiläinen Tarik Saleh tekevät tiettäväksi kantansa presidentti Abdel Fattah Al-Sisin hallintoon. Elokuva näyttää usein presidentin kuvan killumassa tiedustelupalvelun tilojen seinillä. Elokuvan kuvaaman imaaminvalintaprosessin yhteydessä tapahtuvan juonittelun myötä erään imaamiehdokkaan avustajana toiminut opiskelija paljastuu tiedustelupalvelun vasikaksi ja murhataan. Adam todistaa tapauksen minareetin parvekkeelta. Tiedustelupalvelun eversti Ibrahim (karvakasoineen liki tunnistamattomaksi naamioitu Fares Fares) pakottaa Adamin ryhtymään tiedonantajakseen. Elokuva seuraa Adamia vakoilemassa Muslimiveljeskuntaa sympatisoivan pyhästä sodasta intoilevan opintopiiriksi itseään kutsuvan opiskelijaryhmän jäseniä. Yhtä opintopiirin jäsenistä esittää Sherwan Haji, Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen -elokuvasta (2017) tuttu näyttelijä. Ruotsalais-egyptiläisen ohjaaja Tarik Salehin elokuva The Nile Hilton Incident (2017) sai mainetta niin länsimaissa kuin Egyptissäkin. Elokuvan nähtiin kritisoivan ankarasti Egyptiä arabikevään jälkeisestä suuntautumisesta kohti poliisivaltiota.
• • •
Oli varsin ennustettavaa, että sekä ohjaaja Saleh että hänen elokuvansa joutuivat Egyptissä maahantulokieltoon. Se, että Salaliitto Kairossa koskettelee valtion ja uskonnon herkkiä suhteita ja niiden keskinäistä vallankäyttöä, ei välttämättä edistä Tarik Salehin poispääsyä ei-toivottujen henkilöiden listalta Egyptissä. Harmillisinta Salaliitto Kairossa -elokuvassa on sen arkuus. Tekijät eivät uskalla sanoa oikein mitään uskonnon ja maallisen vallan suhteista. Pelon ja epävarmuuden ilmapiiri, jossa elokuvan päähenkilö elää on hyvin kuvattu. Ohjaaja joutui kuvaamaan elokuvansa suurimmaksi osaksi Turkissa. Istanbulin Suleimanin moskeija sai esittää Al-Azharia. Vainoharhaisuuden mentaliteetin kuvauksessaan elokuva muistuttaa eniten tyypillisiä John Grisham –trillereitä, eikä niinkään John Lecarrén parhaita töitä. Moskeijan hiljaisuus ja rukoiluun painottuva ilmapiiri pitävät vakoilutrillereiden tavanomaiset takaa-ajo – ja väkivaltakohtaukset poissa tästä elokuvasta. Pohjimmiltaan Salaliitto Kairossa on hahmoteltu kasvukertomukseksi, jonka ytimessä on kasvaminen irti naiiviudesta. Adamin kömpelö maalaisuus toimii hänen parhaana valeasunaan. Hän oppii nopeasti pelin säännöt ja löytää itsestään yllättävääkin kovanahkaisuutta. Hänellä ja katsojilla kestää kauan ymmärtää, että Adamin satumaisen hyvä tuuri päästä opiskelemaan islaminuskon korkeimpiin kuuluvaan oppilaitokseen ei tainnut ollakaan pelkkää hyvää onnea.
Salaliitto Kairossa.
Ohjaus ja käsikirjoitus: Tarik Saleh.
Pääosissa: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri, Makram Khoury, Mehdi Dehbi, Sherwan Haji, Samy Soliman.
Kesto: 1 h 59 min.
Ikäraja: 12.
Ensi-ilta elokuvateattereissa 6.4. 2023.