Late Night on parivaljakkokomedia kahdesta naisesta: jämähtäneestä talk show -tähdestä ja naiivista aloittelijasta jotka huomaavat saavansa aikaan enemmän yhdessä kuin erillään. Elokuva näyttää tilanteen, jossa Katherine  Newbury -niminen talk- show juontaja (Emma Thompson) on  ollut alansa huipulla liki 30 vuotta, kun tulee päivä jona hänen on pakko uudistua edes sen verran että palkkaa käsikirjoittajatiimiinsä ainakin yhden naisen jonka pitäisi vielä kuulua etniseen vähemmistöön. Muulla ei ole väliä kunhan yhden värillisen naisen kiintiöpaikka saadaan täytettyä. Se koituu onneksi Mindy Kalingin esittämälle Molly Patelille. Hän saa paikan ikänsä fanittaman Katherine  Newburyn  käsikirjoittajatiimistä, vaikkei hänellä ole kokemusta komedioiden saati sitten tv-ohjelmien tekemisestä pätkääkään.

• • •

Kuvaannollisesti tulokas paiskataan petokalojen altaaseen ja katsotaan oppiiko hän uimaan seuranaan toisiaan virheistä vaanivien, asemansa vakiinnuttaneiden ja muutosta pelkäävien käsikirjoittajamiesten tiimi.  Talk shown suurin tähti on sen juontaja Katherine Newbury, joka ei tunne omia käsikirjoittajiaan, saati että tietäisi heidän nimiäänkään. Tähtijuontajan vieraantumista todellisuudesta kuvastaa myös se, että hän on erehtynyt uskomaan että hänen huolella vaalimansa eli mielessään sementoima käsitys itsestään tinkimättömänä, rohkeana asialinjan toimittajana on totta. Koska käsitys on muuttumaton,  se on toisin sanoen jämähtänyt. Hän uskoo omaa PR-materiaaliaan ja ylpeilee snobismillaan ja erehtymättömyydellään. Ylemmyydentunnossaan Katherine pitää asemaansa itsestäänselvyytenä, eikä tahdo kuullakaan että hänen pitäisi ansaita se päivittäin. Late Night törmäyttää kaksi vastakohtaista esiintyjää niin näyttelijöinä kuin roolihahmoiltaankin.

• • •

Elokuvan käsikirjoittaneella ja tuottaneella näyttelijä  Mindy Kalingilla on  monenlaisia kokemuksia tv-maailman eri laidoilta; Hän esiintyi -tv-sarja Konttorin amerikkalaisversiossa ja Kalingilla on itsellään kokemusta harjoittelusta Late Night With Conan O’Brien-ohjelmassa, joten hän on itse päässyt todistamaan kuinka harvat naiset ovat päässeet töihin yhteen maailman tunnetuimmista talk show -ohjelmista. Kaling on osannut suodattaa kokemuksensa Late Nightiin. Hänen roolihahmossaan Mollyssa hauskinta ja uskottavinta on hänen epätäydellisyytensä. Hänellä on vaikeuksia hyväksyä yhteisiä pelisääntöjä eikä hän millään tahtoisi odottaa vuoroaan keskustelussa. Kaling esittää Mollyn iloisena pulputtajana, kun taas Emma Thompson tuo rooliinsa itsekeskeisenä ja töykeänä tv-tähtenä kymmenien ja kymmenien roolitöidensä kokemuksen, majesteetillisen viileyden ja timantintarkan ajoituksen. Elokuvaan on saatu independent-elokuvan rosoa ja leffassa mukana olleet näyttelijät ovat selvästi nautiskelleet päästessään mukaan projektiin jossa voi vähän irrotella.

• • •

Late Nightia on jo  verrattu kolmentoista vuoden takaiseen muotimaailmasta ja -mediasta kertoneeseen elokuvaan Paholainen pukeutuu Pradaan. Aivan kuten siinäkin, niin Late Nightissa alaistensa vähän pelkäämä pomo uhkuu tilanteen hallintaa, jossa pistävimmät neulat on aina kätketty äänensävyihin, katseisiin ja eleisiin. Paitsi että kolmessatoista vuodessa näyttelemistyyli on muuttunut. Kaiken on nykyään pakko olla paljon paremmin, tai oikeastaan ilmeisemmin esillä, koska muuten sitä ei huomattaisi. Thompsonin näytteleminen on pitkälti hienostuneisuuden esitystä. Huomion kutsumista siihen miten huomaamattomasti hän piikkinsä kätkee eli siis esittää. Tällainen passiivis-aggressiivinen näyttelemistyyli sopii hänen esittämälleen hahmolle paremmin kuin hyvin.

• • •

Enemmän kuin komedia Late Night on satiiri mediamaailmasta. Harmillisinta leffassa on miten varovaista, kilttiä  ja hampaatonta kaikki pohjimmiltaan on. Mikään ei tule yllätyksenä. Totta kai koko muu tiimi pitää intialaistaustaista naista kiintiöpakkopullana joka tietenkin hyväksytään porukkaan hänen  alettuaan osoittaa todellisia kykyjään. Elokuva ei osaa oikein päättää olisiko se komedia kahden naisen ystävyydestä vai draama työpaikan ihmissuhteista. On hetkiä jolloin Late Night heittäytyy  rasittavan opettavaiseksi korostaessaan  ihonvärin ja sukupuolen avulla show-maailmassa etenemisen epäoikeudenmukaisuutta. “ Ei enää kurttunaamaisuutta”, komentaa Molly. “ Minkä minä kasvoilleni voin”, vastaa Katherine. Mutta Late Night jättää vastaamatta huutoonsa ja muuntautuu  feelgood-elokuvaksi joka tapahtuu viihdeteollisuuden kulisseissa. Näyttelijät ovat kaikki hyviä ja on virkistävää nähdä Emma Thompson pitkästä aikaa älykkäästi kirjoitetussa hauskassa roolissa, koska niissä hän loistaa.

Late Night.

Ohjaus:  Nisha Ganatra.

Pääosissa: Emma Thompson, Mindy Kaling, Hugh Dancy, Amy Ryan.

Ikäraja:  S.

Kesto: 1 h 42 min.

Ensi-ilta 2.8. 2019.