On toki mahdollista nähdä The Equalizer 2-elokuvan kaltainen vigilante-sankarista, eli oman käden oikeutta kyselemättä jakavasta sankarista kertova elokuva tietyssä pienimuotoisuudessaan viehättävän vanhanaikaisena. Aikana jolloin Hollywood ei muuta tunnu tekevänkään kuin supersankareista, avaruusötököistä tai erikoistehosteiden näyttävyydestä kertovia elokuvia, The Equalizer 2 saattaa tuntua jotenkin maltilliselta. Se ei sitä suinkaan ole, sillä kyse on supersankarimaisen tarkasti ja kylmästi roistoja nirhivästä ääritavallisen näköisestä miehestä, Robert McCallista (Denzel Washington), joka entisenä sotilaana ja CIA:n huippuagenttina harrastaa omaan lukuunsa pientä pieksentää ja salamurhailua mielestään tavallisten pienten ihmisten hyväksi. Kun 1980-luvun Kutsukaa McCall-tv-sarjasta perusasetelmansa ottanut ensimmäinen The Equalizer-elokuva (2014) oli tuottanut tarpeeksi voittoa, niin sille tehtiin jatko-osa. The Equalizer 2on ohjaajansa Antoine Fuquanja päätähtensä Denzel Washingtonin ensimmäinen jatko-osaelokuva. Heitä ei ole elokuvasarjoissa nähty.  Uusi elokuva jatkaa päähenkilönsä keikkatöistä koostuvan arjen seurantaa. Edellisessä leffassa McCallilla ollut päivätyö rautakaupan myyjänä. Edelliselokuvassa McCall teki roistoista selvää, veristä jälkeä rautakauppatarvikkeilla, vasaroilla ja muilla. Tiettävästi juuri tälle yksityiskohdalle ensimmäisen elokuvan yleisö hihkui arvostavasti. Jatko-osaelokuva ei anna moiseen väkivaltaviihteen karkeimmista puolista innostumiseen enää mahdollisuuksia, koska päähenkilön arkityö on vaihtunut Lyft-kuljetuspalvelun keikkakuskiksi.

• • •

Edelliselokuvan tavoin McCall on tässäkin pääosin hiljainen mies, joka lukee paljon ja elää askeettisesti kuin munkki. McCallilla oli aiemmin Sherlock-sarjan sankarin tapa lukea ympäristöään ja tilannettaan sekä toimia niiden antamien edellytysten mukaan, vaikka se tarkoittaisi inhan gangsterin kurkun puhkaisua korkkiruuvilla. Sherlockmainen superhavainnointi on jäänyt McCallilta nyt vähemmälle. Uutuuselokuvassa McCall enimmäkseen pieksää, lyö ja runtelee kuin olisi irti päästetty kuuden miehen kommando-osasto. Varsinaisen juonen sysää liikkeelle McCallin vanhan ystävän murha, jota selvittäessään McCall kohtaa ystäviksi luultujen ihmisten petollisuuden ja oman menneisyytensä. Elokuva tekee McCallista korostetusti omalla asiallaan kostavan sankarin. Sankarin kovin väkivaltaista kuvaa pehmentämään on häneen liimattu monia älykkään ihmisen piirteitä.  Amerikkalaiseksi McCall puhuu monia vieraita kieliä, mm. turkkia, hepreaa ja ranskaa.

• • •

Kielitaidon lisäksi hänelle on annettu lukuhalu. Eipä hän ihan kevyttä kamaa luekaan, sillä hän kanniskelee mukanaan Marcel Proustin romaania Kadonnutta aikaa etsimässä,  jonka hän ottaa mukaan  myös mökille jossa  on istuskellut yhdessä vaimovainajan kanssa katselemassa meren horisonttiin.  Toinen kirja, jota McCall nähdään lukemassa on sukupolvensa vaikutusvaltaisimmaksi mustaksi intellektuelliksi nousseen  Ta-Nehisi Coatesin teos Between the World  and Me. Muutamia tarpeettomia sivujuonia elokuvassa on, kuten tarinariekale keskitysleiriltä selviytyneen vanhuksen kadonneesta arvomaalauksesta sekä juonilanka naapurin Miles-teinipojasta, jota McCall ohjaa lujasti mutta hyväntahtoisesti pysymään kaidalla tiellä. Sivujuonet ovat elokuvassa inhimillistämässä muuten kovin kylmäksi jäävän tappavan kostajan kuvaa. Elokuvan juonen päästyä pisteeseen missä sen kieroimmat roistot alkavat paljastua, yksi heistä pitää melkeinpä puheen, jolla oikeuttaa taakseen jättämiensä ruumiskasojen kokoa. ”Ei ole hyvää tai pahaa, ei syntiä, ei moraalia, on vain epäonnisia ihmisiä.”

• • •

Moraalittoman tappajan tuomion hetki koittaa myrskyn silmässä Marshfieldin pikkuruisessa kaupungissa, Massachusettsin rannikolla. Siellä moraaliltaan yksisilmäisestä roistosta tulee sitä myös ruumiillisesti. Varsin vanhatestamentillinen rangaistus. Moraliteettina elokuva jää epämääräiseksi pyörittelyksi jossa sanotaan korkeintaan että onhan se ikävää kun ihmisiä kuolee. Koska amerikkalainen elokuva harvoin osaa puhua asioista muuten kuin fyysisen toiminnan ja konkreettisen kautta, niin moraalia käsitellään toimintaelokuvana. Ohjaaja Fuqua sortuu niin laiskanpulskeaan ja ennalta-arvattavaan kerrontaan, että katsomiskokemusta suorastaan haittaa, kun joka kuvan ja leikkauksen arvaa etukäteen.  The Equalizer 2:n on kirjoittanut edellisenkin The Equalizer-elokuvan käsikirjoittaja Richard Wenk,jonka käsialaa ovat rutiinitrillerit The Expendables, 16 Blocks ja Jack Reacher: paluu päämajaan. Järin käänteentekeviä uutuksia Wenk ei The Equalizer 2-elokuva tuo kostotrillereiden lajityyppiin.

The Equalizer 2.

Ohjaus Antoine Fuqua.

Pääosissa: Denzel Washington, Pedro Pascal, Ashton Sanders, Melissa Leo.

Kesto: 2 h 1 min.

Ikäraja: 16.