Luokkakokous-elokuvien sarjan viimeisin osa noudattaa edeltäjiensä kaavaa: pikkutuhman toikkaroinnin päätteeksi edetään miehisen vapauden valtakuntaa etsivien päähenkilöiden itsensä toistamiseen. Tollokolmikosta Antti (Sami Hedberg) on edelleen tossun alla, vaikka onkin eronnut vaimostaan. Yksi juonen moottoreista on kosto: Antille pitää saada käsivarteen uusi hoito, jotta olisi joku näyttävä pimu, jonka kanssa mennä exän uuden lapsen kastajaisiin. Naisen etsinnässään kaverukset lähtevät sinkkuristeilylle Tallinnaan. Huumoria revitään Aku Hirviniemen esittämän Niklaksen virtsaummesta ja flirttailusta homoseksuaalisuuden kanssa, vielä niitäkin enemmän elokuva ammentaa kakan ja kikkeleiden oletetusta hauskuudesta. Ohjaaja Renny Harlinilla on Luokkakokousten huonouden tyylilaji hallussa. Nämä ovat elokuvia, joissa leffan oma brändi on isoin tähti, jolle yksikään näyttelijä ei vedä vertoja. Vitsit ovat yhtä teennäisiä ja kamalia kuin ennenkin. On tämä sentään elokuvan näköinen, mutta sitäkin aika vähän. Harlin on punonut elokuvaan mukaan muutaman kiinalaisen triadiroiston ja heidän mukanaan vaijereiden varassa tehtyjä päälle liimatun näköisiä loikkia. Elokuvassa mukana oleva Mari Perankoski on pelottava ilmestys ylivuotisena pubiruusuna ja munahaukkana.

• • •

Luokkakokous 3 -leffan ja itse asiassa koko trilogian vanhoillisimpia tyyppejä ovat naiset, vaimot ja puolisot, joille miesten painelu ryyppäämään ja pettämään on turvallisinta, mitä on, koska siten vaimot ainakin tietävät missä mennään. Feminismi sopii näille vaimoille miesten pitämiseen kurissa. Ystäviä he eivät miestensä kanssa totisesti ole. Muutenkin Luokkakokous-elokuvien aviovaimot ovat perinteisten kotimaisten farssien teennäisiä pirttihirmuja. Hirviniemen esittämään Nippeen tiivistyy käsitys muun kuin kaljaa kaksin käsin vetävän perinnemiehen epäilyttävyydestä. Ellei mies ole junteista juntin, hän on kuin Nippe, joka edes yrittää vaalia herkkää ja pehmeää puolta itsessään toisin sanoen päätyy elokuvien kaikin puolin naurettavaksi pelleksi, jota ehtimiseen nöyryytetään sarjan elokuvissa. Mieskolmikosta suurinta naissankaria esittävä Tuomas (Jaajo Linnonmaa) saa hänkin nenälleen. Sillä vonkuessaan laivan sairaanhoitajalta potenssipillereitä hänelle lykätäänkin ulostuslääkkeitä.

• • •

Sami Hedbergin esittämä Antti on trilogian mammanpoika ja rassukka, joka yrittäessään iskeä naisia, epäonnistuu surkeasti – munaa ja häpeää, aina uudelleen kunnes jälleen –  munaa ja häpeää. Se onkin Luokkakokous-elokuvien juonen iso kaari ja siksi ne menestyvätkin Suomen kaltaisessa maassa, jossa  leveilevät menestyjät halutaankin nähdä epäonnistumassa. Suomalaiset pitävät tämän maailman hannuhanhia lähtökohtaisesti epäilyttävinä vilunkimiehinä ja rakastavatkin yli kaiken Aku Ankan kaltaisia lannistumattomia sarjaepäonnistujia.

Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily.

Ohjaus: Renny Harlin.

Käsikirjoitus:_ Renny Harlin, Mari Perankoski, Aleksi Bardy.

Pääosissa: Aku Hirviniemi, Jaajo Linnonmaa, Sami Hedberg, Pertti Sveholm, Jukka Puotila, Pihla Maalismaa.

Kesto: 1h 44 min.

Ikäraja: 12.

Ensi-ilta: 28.7.2021.