Kun tulin nähneeksi Lukas Moodyssonin ohjaaman jatko-osan omalle Kimpassa-elokuvalleen (2000), niin alkuperäinen oli aivan pakko kaivaa katsottavaksi, koska omiin muistikuviin ei vain voinut luottaa. Elokuva alkaa ruotsalaisen hippikommuunin riemun hetkestä vuonna 1975, sillä on juuri tullut julki uutinen Espanjaa pitkään hallinneen fasistisen diktaattorin Francisco Francon kuolemasta. Kommuunin asukkaiden poliittiset vakaumukset kuuluvat heidän puheissaan ja näkyvät heidän kotinsa seinillä, joita tapetoivat Vietnamin sodan ja Yhdysvaltain vastaiset julisteet.
• • •
Elokuvan kuvailemissa vaihtoehtoista elämäntapaa kokeilevissa ihmisissä on inhimillisyyttä silloinkin, kun he ovat lähempänä pilakuvia kuin realistisia ihmisiä. Ikuisesti kaikkea ja kaikkia kohtaan hyväntahtoinen partasuu Göran (Gustaf Hammarsten) saa lempeätä pilkkaa osakseen huonoista tiskaustaidoistaan. Hän tahtoo säästää kuumaa vettä ja etenkin pesuainetta luontoa suojellakseen. Likaisilta astioilta syöminen ja mahdolliset vatsataudit eivät siis ole ongelma.
• • •
Kimpassa -elokuvan satiirin ydintä on juuri idealismin ja realismin törmäyttäminen. On ohjaaja-käsikirjoittaja Lukas Moodyssonin taitoa tehdä se keveästi, ketään oikeasti satuttamatta. Elokuvan draaman ydin on rinnastaa vaihtoehtoihmiset tavalliseen työläisperheeseen. Toisaalla juopunut perheenisä Rolf (Michael Nyqvist yhdessä parhaista rooleistaan) on lyönyt Elisabet-vaimoaan (Lisa Lindgren) naamaan. Heidän lapsensa pysyttelevät totisina ja kalpeina. Vaimo ottaa lapset ja pelastautuu Göran-veljensä luo kommuuniin, jonka monissa ihmisissä riittää kaikupohjaa tavallisen ihmisten ihmetyksen tunteille silloinkin, kun hipit jäävät vain kliseiksi.
• • •
Pankinjohtajan kommunistipoika käy tehtaalla töissä ihan vain ”solidaarisuudesta työläisiä” kohtaan, vaikka tunaroi itsensä päivittäin loukkaantuneeksi hitsipillin taitamattomalla käsittelyllä. Tietenkin kommuunissa vierastetaan television katselua ja toki siellä on se tiukkapipoinen kasvissyöjäpariskunta, joka tuomitsee Peppi Pitkätossun arveluttavana materialistisena roolimallina. Kyseinen pariskunta jättääkin Kimpassa-kommuunin muuttaakseen Äiti Maa -nimisen porukan luo. Ehkäpä lasten lihaa ruokapöytään vaativa mielenosoitus on heille vain liikaa. Etäisyyden päästä nähtynä Moodyssonin elokuva saattaa osua nykyhetkenkin vaihtoehtoiijoihin.
• • •
Kimpassa ei mustamaalaa ketään, ei edes macho-elkeitä osoittavaa putkimiehenä itsensä elättävää Rolfia. Hänestäkin elokuva löytää sävyjä. Rinnastaessaan kaksi elämäntapaa, vaihtoehtoisuuden etsinnän ja niin sanottujen normaalien tavisten elämän elokuva kertoo myös, että ei kestä kauan, ennen kuin vaihtoehtoisuus vääjäämättä vesittyy keskiluokkaiseksi life-styleksi. Kimpassa on Lukas Moodyssonin hyväntuulinen kuvitelma hipeistä ja kommuunielämästä. Pohjimmiltaan elokuva kertoo niin yhteisökuvauksena kuin nimeltäänkin halusta välttää yksinäisyyden kauhut.
Kimpassa.
Ohjaus ja käsikirjoitus: Lukas Moodysson.
Pääosissa: Gustaf Hammarsten, Lisa Lindgren, Michael Nyqvist, Anja Lundqvist, Ola Rapace, Jessica Liedberg, Shanti Roney, Axel Zuber, Cecilia Frode.
Kesto: 1 h 46 min.
Ikäraja: 11.
Elokuvateatteriensi-ilta oli jo 2001.
Suoratoisto: Disney+, Viaplay ja Apple tv.
Elokuvan jatko-osa Kimpassa 99 tulee teattereihin 20.10.2023.