Klaus Härö on mestari tekemään pinnaltaan pettävän yksinkertaisia elokuvia. Hänen uusimpaan elokuvaansa me katsojat tulemme odottaen vanhalla iällä puhkeavaa suurta rakkaustarinaa. Sitäkin elokuvasta voi löytää, mutta se ei ole tässä se tärkein juttu. Eläköityneen merikapteeni Howardin (James Cosmo) elämää yksinäisessä rantatalossa katkovat aikuistuneen Grace-tyttären (Catherine Walker) käynnit. Gracea vaivaavat lapsuudessa koetut tunteet isän alituisesta poissaolosta töissä merillä vielä aikuisenakin. Gracen elämä on ollut yhtä toisten hoitamista, vanhempien, omien lasten ja sairaanhoitajan palkkatöissäkin. Howard-isän heittäydyttyä vanhoilla päivillään kärttyisäksi Grace hankkii kotiapua pitämään isästä huolta silloin kun hän ei itse siihen pysty.

• • •

 Saavuttuaan kotiapulainen Annie (Brid Brennan) tekee kaiken, mitä pitää, mutta Howardille se hädin tuskin kelpaa. Vasta sitten, kun Annie on painunut mahdottoman huolehdittavansa luota ensimmäisen kerran matkoihinsa, Howardin päässä alkaa hyvin hitaasti elää ajatus, että ehkä hän ei haluakaan elää rauhassa eli yksin koko loppuelämäänsä. Annien läsnäolo kävi tuntuvaksi ensitapaamisella hänen äänensä kautta, sillä Annien puhuminen keittiöhommien aikana oli Howardin korviin melkeinpä liiankin kuuluvaa. Myöhemmin elokuvassa Howard vielä kiitteleekin Annieta elämän äänten tuomisesta takaisin taloon, jossa niitä ei ollut kuultu vuosiin.  Härölle entuudestaan tuttujen työtovereiden, Kirsi Vikmanin ja Jimmy Karlssonin kirjoittama käsikirjoitus koskettelee elämän ja perhesuhteiden tärkeimpiä asioita jättäen katsojallekin oivallettavaa. Tämä on elokuva, jossa on kaksi itsepintaista tuppisuuta: Howard ja hänen tyttärensä Grace. Gracea näyttäisi nyppivän jonkinlainen osattomaksi jäämisen tunne.

• • •

Rakkaani merikapteeni -elokuvassa on Härön elokuville epätyypillistä suurisuuntaisuuden tavoittelua. Kuvaaja Robert Nordström on avannut Irlannissa kuvattuun elokuvaan Härölle uudenlaista ilmaa ja avaruutta hengittää, mutta vain hetkittäin. Sisäkuvissa katselemme taas Härölle ominaista kamarielokuvaa. Belgiassa toimiva italialaissukuinen elokuvasäveltäjä Michelino Bisceglia kylvettää elokuvan spektaakkeleille ominaisissa sävelvyöryissä. Annien ja Howardin romanssi syntyy kuin huomaamatta. Kuten Howard toteaa: ” Tällainen kuin tämä meidän juttu ei meidän iässämme toistu.” Vanhuuden rakkauden rinnalla elokuvassa on  perhesuhteiden ja perheessä elettyjen tunteiden merkitys. Elokuvan aikana Howard oppii vähitellen puhumaan suoraan epämukavissakin tilanteissa, mutta vain omista tunteistaan. Vanhassa merikarhussa säilyy loppuun saakka pisara äreyttä. Viime kädessä elokuvan lopputulema on, että läsnäolo on tärkeintä, koska se on ainoa mitä meillä on toisillemme antaa.

Rakkaani merikapteeni.

Ohjaus: Klaus Härö.

Käsikirjoitus: Kirsi Vikman ja Jimmy Karlsson.

Kuvaus: Robert Nordström.

Musikki: Michelino Bisceglia.

Pääosissa: James Cosmo, Catherine Walker, Brid Brennan.

Kesto: 1 h 43 min.

Ikäraja: S.

Ensi-ilta: 30.9. 2022.