Tämä on elokuva, jonka maailmanensi-ilta oli helmikuussa 2019 Berliinin elokuvajuhlilla. Jo seuraavassa kuussa ohjaaja Agnès  Varda kuoli 90-vuotiaana. Elokuva Varda By Agnès  on paitsi erinomainen peruskurssi Vardan elokuvista niille, jotka eivät hänen töitään tunne, myös kaunis jäähyväiselokuva. Varda By Agnès  -elokuvassa on hieno jakso, joka koskee Vardan Kuin taivaan lintu  -elokuvaa (1985). Kuin taivaan lintua varten Varda tiettävästi perehtyi yhteiskunnan marginaalissa elävien liftareiden ja maankiertäjien maailmaan.  Elokuvan tarinaa muutettiin kuvausten aikana vastaan tulleiden tapahtumien, ympäristöjen ja ihmisten johdattelemina. Pääosaa esittänyt Sandrine Bonnaire joutui monin tavoin elämään näyttelemänsä henkilön tavoin, kärsimään nälästä ja kylmyydestä, unenpuutteesta ja peseytymättöyydestä. Uusi elokuva tuo Bonnairen puhumaan Kuin taivaan linnun kuvausten kulusta.

• • •

 

Vardan elokuvan Cléo viidestä seitsemään (1961) ”reaaliaikainen” kerronta näyttää vielä nykyäänkin kekseliäältä. Kun päähenkilö Cléon päivästä kuluu 90 minuuttia, se on myös elokuvan kesto. Vardaa on tavattu kutsua  ranskalaisen elokuvan uuden aallon  kummitädiksi, mikä on itse asiassa vähättelevää, koska hän kuuluisi samaan uuden aallon  suurohjaajien joukkoon Truffaut’n, Chabrolin, Godardin, Resnais’n, Rivetten ja Rohmerin kanssa. Se, että niin ei ole johtuu mitä luultavimmin siitä, että hän oli nainen. Kaikkina aikoina Vardassa ja hänen elokuvissaan on ihastuttanut hänen  leikkisä, avoin uteliaisuutensa. Hän on kiinnostunut maailmasta ja oikeista, tavallisista ihmisistä. Eikä hän ole myöskään arkaillut panna itseään alttiiksi arvostelulle.

• • •

Hän on ujostelematta tuonut persoonansa esiin elokuvissaan. Omaan vanhenemiseensa hän on tarttunut riuskasti  kuin vapaapainija. Jo tuntiessaan 80 vuoden iän lähestyvän itseään vääjäämättä kuin juna hän teki elokuvan The Beaches of Agnès (2008). Se keskittyi enimmäkseen häneen itseensä. Se kertoi enemmän hänen elämästään kuin työstään. Uudessa elokuvassa painotus on elokuvissa eli työssä. Beaches of Agnès ja Varda by Agnès -elokuvia yhdistää keskeinen kuva ja metafora rannasta. The Beaches of Agnès on elokuvantekijän henkinen testamentti ja Varda by Agnès on katsaus elokuvantekijän työhön hänen metodiensa ja luomisen eri kausien kautta. Elokuvat säestävät ja täydentävät toisiaan. Varda by Agnès on elokuvantekijän kiitos ja kumarrus yleisölleen. Elokuva koostuu Vardan yleisötilaisuuksissa pitämistä jäähyväisluennoista, joiden antia kuvitetaan otteilla Vardan elokuvista. Elokuvanäytteet herättävät suorastaan himon nähdä Vardan elokuvia enemmänkin, eikä ihme, sillä Vardan elokuvia luonnehtii kuvien merkitsevyys, halu nähdä kuvia ja saada muutkin näkemään. Voisi kuvitella että sitäkin katkerampaa Vardalle olisi ollut loppuiällä tapahtunut näköaistin vääjämätön heikkeneminen. Mutta ei, hän kyllä tiesi mikä häntä odottaa.

• • •

Yli 90-vuotiaanakin Varda osasi olla surkuttelematta itseään ja saattaa aloittamansa elokuvan loppuun, jotta muutkin saisivat tietää mitä ja miten hän oli työskennellyt. Varda itse jakaa uransa kahteen vaiheeseen; 1900-luvun selluloidiaikaan ja 2000-luvun digitaaliseen vaiheeseen. Näistä jaoista huolimatta hänelle koitti taiteilijana vielä kolmaskin kausi. Hänen elokuvaohjaajan elämänsä ollessa lopuillaan hän ryhtyi vielä installaatioita tekeväksi kuvataiteilijaksi. Siinäkin näkyy Vardan väsymätön  leikkisyys ja kokeilunhalu. Työuransa valokuvaajana aloittaneen Vardan installaatioista lystikkäimpiin kuuluu epämuodostuneista perunoista tehty Patatutopia. Varda by Agnès-elokuvassa on kohtauksia, joissa näemme ajan muutoksen ja katoavuuden. Otteet Vardan vanhoista elokuvista ovat saaneet rinnalleen samoilla kuvauspaikoilla nykyhetkessä kuvattuja kuvia. Sydämeenkäyvimpiä ovat kuvat Vardan  vuonna 1990 kuolleesta puolisosta, Cherbourgin sateenvarjojen ohjaajasta Jacques Demystä. Varda teki puolisostaan ihmeenomaisen kauniin epookkidraaman Jacquot – poika Nantesista ( 1991). Eivät pelkästään ohjaajan kuvat, muistot, mielikuvat, mielleyhtymät ja jäsennellyt, loogiset näkemykset käy vilkasta keskustelua Agnès Vardan viimeisessä elokuvassa, vaan elokuvan katsomisen myötä mukaan tulevat  myös katsojan itsensä muisti- ja mielikuvat.

Varda  by Agnès.

Ohjaus: Agnès Varda.

Pääosissa: Agnès Varda, Sandrine Bonnaire, Hervé Chandès.

Kesto: 1 h 55 min.

Ikäraja: 12.