Mitä kaikkea liki kolme miljardia dollaria tuottaneen Nälkäpeli-elokuvasarjan pääosaa esittäneen Jennifer Lawrencen pitääkään suostua esittämään on kysymys, jonka toimintaelokuvaksi profiloitu Red Sparrow nostattaa. Bolshoissa tanssivan ballerinan Dominika Jegorova (Jennifer Lawrence) ura katkeaa työtapaturmaan, jonka jäljiltä hänen on suostuttava tökerösti Vanja-enoksi nimetyn venäläiselle tiedustelupalvelulle työskentelevän setänsä (Mathias Schoenaerts) ehdotukseen mennä tapaamaan varakasta liikemiestä moskovalaiseen hotelliin suosiollisena miehen ehdotuksille. Setä vakuuttelee jutun vaarattomuutta ja kykyään pelastaa sukulaistyttö tilanteesta jos se käy tukalaksi. Bolshoin työsuhdeasunnossa asuva ja Bolshoin palkoilla vakavasti sairaan äitinsä lääkärinlaskut maksava Dominikaa ei tarvitse kovin paljon suostutella mihinkään, mistä on rahaa tiedossa.

• • •

Liikemiehen tapaaminen kääntyy suuntaan, jossa Dominika joutuu kahdenlaisen hyökkäyksen kohteeksi; Ensinnäkin liikemies on juuri raiskaamassa häntä, kun huoneeseen sännännyt murhaaja puhkaisee miehen kaulan. Järkyttynyt Dominika voi vain nyökytellä kuullessaan että tapauksen todistajana hänen vaihtoehtonsa ovat joko kuolla tai mennä Venäjän ulkomaantiedustelupalvelu SVR:n ylläpitämään kouluun, jossa koulutetaan ”varpusia” eli tiedustelupalvelun työntekijöitä kaikin mahdollisin keinoin, myös ja etenkin seksuaalisin, manipuloimaan ja viettelemään kohteitaan, yleisimmin vieraiden valtioiden agentteja antamaan tietoja. Illuusionsa menetettyään Dominika kutsuu koko varpuskoulua ”huorakouluksi.” Ensimmäiseksi kohteekseen Dominika saa CIA-agentti Nate Nashin (Joel Edgerton), josta pitää puristaa irti tieto venäläisen kaksoisagentin henkilöllisyydestä. Elokuva hyödyntää auliisti mahdollisuutta näyttää pääosanesittäjäänsä alasti milloin vain voi. ”Teidän ruumiinne on valtion omaisuutta”, on yksi elokuvan useimmin toistettuja lauseita.

• • •

Lähes yhtä usein elokuvassa joko sanotaan joko suoraan jonkun roolihahmon suulla tai sitten toiminnan ja juonen kautta, että ”Kylmä sota ei koskaan päättynytkään.” Pohjimmiltaan diktatorisen Neuvostoliiton elämä siis jatkuu nyky-Venäjässä. Elokuva on kuvattu pääosin Budapestissä ja Bratislavassa. Entiseen itäblokkiin kuuluneista kaupungeista löytyy yhä tarpeeksi neuvostotyylisiä rakennuksia ja kadunpätkiä kommunismiaikojensa muistossa lämmittelevän Moskovan uskottavaksi luomiseksi.

Itsekin CIA:n palveluksessa vuosikymmeniä olleen Jason Matthewsin romaaniin perustuva elokuva monistaa juonikuvioitaan tarkoituksenaan heittää katsoja ulos vauhdista. Toisessa juonilangassa tehtävänä on saada yhdysvaltalaissenaattorin Venäjän korruptoimalta henkilöstöpäälliköltä tärkeää sotilastietoa sisältävät disketit.

• • •

Eräs harhautus on, että Dominika huomaa asuvansa kollegan, toisen ”varpusen” kanssa. On kohtauksia, joissa Thekla Reutenin esittämää Martaa voisi luulla Dominikaksi, mikä epäilemättä on elokuvan tekijöiden tarkoituskin. Samalla Dominikalle on saatu kerrottua hänen olevan korvattavissa kuin kulutustavara. Elokuva kertoo maasta, joka manipuloi parhaita ihmisiään toimimaan konemaisesti isänmaansa hyväksi. Yksi manipuloinnin uhreista kääntää oppimansa taidot sortajiaan vastaan. Vastapelurien ainainen toistensa motiivien arvailu johtaa peilisalin kaltaiseen näkymään, missä heijastukset toistuvat toisissaan loputtomiin. Tai, jos niin halutaan, pienien matkamuistoina parhaiten tunnettujen puisten sisäkkäisten maatuskanukkien aukomiseen. Jennifer Lawrence esittää roolihahmonsa kuin pitäisi hiljaista epätoivoa kasvoillaan läpäisemättömän maskin lailla. Elokuva tuhlaa sivuosiinsa luvuttomasti loistavia näyttelijöitä Jeremy Ironsista Charlotte Ramplingiin antamatta heille valkokangasaikaa minuuttia, paria enempää. Red Sparrown ohjaaja, kolme viimeisintä Nälkäpeli-elokuvaa tehnyt Francis Lawrence sujuttelee leffan halki käyttämättä monia mahdollisuuksia tehdä elokuvastaan kunnolla kumpaakaan, eroottista trilleriä tai toimintaelokuvaa. Nyt siinä on piirteitä kummastakin, eikä elokuva jätä päätyttyään jälkeensä mitään, ei muistoa mistään merkittävästä, eikä halua nähdä lisää.

Red Sparrow

Ohjaus: Francis Lawrence.

Pääosissa: Jennifer Lawrence, Joel Edegerton, Mathias Schoenaerts.

Kesto: 2 h 20 min.

Ikäraja 16.